Ďáblova prdel: Vyrazte za kuriozitou do srdce České Kanady

Obdivujte rozličné skalní útvary? A už jste viděli bizarní žulový balvan s výstižným názvem Ďáblova prdel? Kdo odpoví že ne, pak ať neváhá a vydá se na toulku krajinnou oblastí Česká Kanada, která se pyšní nejen nádhernou přírodou, památkami, ale také zajímavými skalními útvary. Až toto pozoruhodně tvarované skalisko spatříte na vlastní oči, určitě budete souhlasit, že ani nemohlo dostat jiné jméno.

Vydejte se stezkou okolo rybníků ke skalisku Ďáblova prdel

Cesta k žulovému balvanu Ďáblova prdel je pohodová, pohodlná a plná zajímavostí. Vede totiž po stezce nazvané, jak jinak než naučná stezka na Ďáblovu prdel. Nejpříhodnějším výchozím bodem je parkoviště Valtínovský mlýn, odkud vyrazíte po trase s označením naučné stezky. Procházka je to opravdu kouzelná. Půjdete nádhernou krajinou okolo rybníku Štrpské pleso a kolem Kaskád rybníků, kde se můžete kochat překrásnými pohledy na jejich vodní hladiny. A třeba uvidíte i vodníka.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Cesta Českou Kanadou na Ďáblovu prdel. Foto: Jiří Novotný
Cesta Českou Kanadou na Ďáblovu prdel. Foto: Jiří Novotný

Naučná stezka na Ďáblovu prdel je v jednom směru dlouhá 3 km a má 11 zastavení s informačními panely, které vás seznámí s okolní přírodou České Kanady a jejím obyvatelstvem.
Vyrazte na výlet k Ďáblově prdeli i s dětmi a spojte vycházku k balvanu s návštěvou rozhledny U Jakuba. Nejprve si společně užijte pěkné výhledy do okolí a pak se děti mohou vydovádět v zábavně-naučném lesoparku, který nabízí mnoho atrakcí, třeba bludiště, houpačky, pískoviště i občerstvení.

Rozhledna U Jakuba. Foto: Jiří Novotný
Rozhledna U Jakuba. Foto: Jiří Novotný

Ďáblova prdel, to je vskutku čertovská podívaná

Proč skalní útvar, který dostal příznačné pojmenování Ďáblova prdel, vypadá jak vypadá? Vysvětlení je zcela prozaické. Svůj charakteristický tvar získal díky zvětrávání. My si však ponechme lidovou názvoslovnou představivost, protože žulový balvan Ďáblova prdel opravdu vypadá jako… čertovská zadnice. Takže prima toulku Českou Kanadou.

Kaskády rybníků. Foto: Jiří Novotný
Kaskády rybníků. Foto: Jiří Novotný

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Jindřichův Hradec
Obec: Kunžak – Valtínov

Kontakt

Skalní útvar Ďáblova prdel
Valtínov
378 53 Kunžak

Turistické informační středisko Nová Bystřice
Mírové nám. 54
378 33 Nová Bystřice

tel.: +420 384 386 909
e-mail: info@novabystrice.cz
www: www.novabystrice.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se na královský hrad Landštejn do srdce České Kanady. Jihočeská románská pevnost pomyslně střeží nejzazší kout naší země. Je tím pravým místem poznání.