Dvě záchrany seniorů v jeden den. Žena ležela na zemi dva dny a muž upadl na toaletě

PARDUBICE – Včerejší den měli hasiči na starost dvě záchrany seniorů. Seniorka ve věku osmdesáti devíti let ležela v bytě na zemi už druhým dnem. Stejně starý muž zase upadl na toaletě ve velmi stísněném prostoru.

První výjezd měli hasiči již dopoledne. Sousedka seniorky volala na tísňovou linku, protože ženu už dva dny neviděla, nebrala jí telefon a navíc zaslechla z bytu slabé volání o pomoc. „To zaregistrovali i strážníci, když na místě hledali způsoby, jak se k ženě co nejrychleji dostat. Jeden ze sousedů přispěchal s náhradním klíčem, který měl u sebe, ale bohužel dveře zůstaly nedobytné. Seniorka měla totiž z druhé strany zastrčené klíče v zámku,“ sdělila Lucie Klementová z informační služby policie. Naštěstí se díky otevřenému balkónu dostali hasiči pomocí automobilového žebříku do bytu. Hlídka zkontrolovala zdravotní stav zesláblé ženy a po příjezdu záchranky ji zdravotníci převezli do nemocnice.

Druhá akce probíhala doma u seniora, o kterého se starala jeho dcera. Když zjistila, že se mu na toaletě zamotala hlava a upadl, zavolala pomoc. V tak malém prostoru byla jakákoliv manipulace dost složitá. „I strážníci si po příjezdu počínali opatrně, jelikož si senior stěžoval na bolest a existovala obava, že má muž vážnější zranění. Veškeré pochybnosti rozpustila až posádka záchranné služby, která muže prohlédla,“ řekla Klementová. K vysvobození nakonec posloužilo prostěradlo, které strážníci se záchranáři opatrně podvlékli pod mužem a následně ho vytáhli ven. Po kontrole zdravotního stavu byl tatínek ponechán v péči rodiny.