Hasiči se po náročném patnáctidenním nasazení v Českém Švýcarsku vrací zpět

PARDUBICKÝ KRAJ – Nejrozsáhlejší požár v historii České republiky – v Národním parku České Švýcarsko pomáhali hasiči Pardubického kraje uhasit celkem patnáct dní. Nyní se odřad vrací zpět.

Předposlední den hasiči vyhledávali skrytá místa a hasili ohniska nad Divokou Soutěskou. „Aby bylo možné zasahovat ve zmíněném úseku, museli jsme zmonitorovat a vytvořit ve spolupráci se Záchranným útvarem Zbiroh přístupové cesty. Minimálně polovina úseku byla kontrolována lezeckým družstvem, které odhalilo asi deset požárů v kořenovém systému a provedlo jejich likvidaci,“ objasnil situaci pprap. Michal Vrtaný z HZS Pardubického kraje. Další skupina preventivně ochlazovala hranice mezi nasazenou částí lesa a požářištěm. Ke konci dne vytvořili skoro půl metru kilometrů dlouhé dopravní vedení z lesní cesty k požářišti. To zde zůstane umístěné po dobu několika dní. Pokud by došlo k rozhoření požáru, urychlí zásah jednotek.

Lezecké družstvo, které tvořilo šest členů, pracovalo poslední den v okolí Pravčické brány. Zbytek hasičů připravoval úsek nad Divokou Soutěskou k předání veliteli sektoru. Celý odřad se po dokončení všech těchto činností kromě tankovacího kontejneru vrací zpět do Pardubického kraje.