V letním horku stačí na oběd i polévka. Uvařte ji z hokaida. Vaše zdraví i peněženka vám poděkují

V letním horku mnohdy nemáme na klasický oběd ani pomyšlení. Náš žaludek si žádá něco lehkého. Ten pravý hlad přijde až k večeru, když se ochladí. Skvělým tipem na lehké polední jídlo v horkých dnech je polévka z hokaida. Zasytí a zároveň dodá potřebné tekutiny i živiny. Jedná se v podstatě o silný zeleninový vývar. Navíc, což je v dnešní době hodně důležité, nezruinuje vaši peněženku. Blíží se totiž hokaidová sezóna, takže dýni koupíte za poměrně nízkou cenu nebo si ji rovnou utrhnete na vlastní zahrádce. Jednoduchá příprava vám ušetří čas a nádobí. Vše totiž stačí naházet do jednoho, nejlépe tlakového, hrnce.

Hokaido polévka s kořenovou zeleninou

Suroviny

1 dýně hokaido

1 až 2 cibule

kořenová zelenina (petržel, celer, mrkev)

sůl, pepř, mletý muškátový květ nebo oříšek

česnek

200–300 g bílý smetanový jogurt nebo 200 g zakysaná smetana, smetana ke šlehání,

trocha tuku (olej, sádlo)

Postup

Hokaido dýni omyjeme, osušíme, vydlabeme a nakrájíme na kousky. Její velkou výhodou je to, že ji nemusíme loupat. Na rozpálenou pánev s malým množstvím tuku dáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme drobněji nakrájenou kořenovou zeleninu. Její množství a poměr závisí na vaší chuti. Pokud dáte více mrkve, výsledná chuť bude mírně nasládlá. Pozor na celer a petržel, mají výrazné aroma.

Zeleninu orestujeme na cibulce. Přidáme nakrájenou dýni, vše osolíme, okořeníme, zalijeme vodou a necháme vařit až do změknutí. Vody dáme 1–2 cm nad zeleninu. Kdo má rád řidší polévku, přidá vody více, což ale může udělat i později. Na přípravu polévky se výborně hodí tlakový hrnec, v němž máme přibližně po 15 minutách varu uvařeno.

Tyčovým mixérem zeleninu rozmixujeme dohladka a doladíme finální chuť kořením. Nakonec zjemníme hustým smetanovým jogurtem, zakysanou smetanou nebo smetanou ke šlehání. Smetanový jogurt je vhodná volba, pokud si hlídáte linii nebo máte problémy s trávením.

Podáváme s opraženou houskou. V létě můžeme polévku servírovat jen vlažnou, případně i studenou.

Tip

  • Syrový česnek přidáme až před rozmixováním polévky. Nevaříme jej, aby se zbytečně neničily cenné látky. 
  • Pokud chcete mít polévky více, přidejte cca dva brambory.
  • Jako hlavní koření může požít kari a kurkumu. U tohoto koření pozor na množství, ne každý strávník je na něj zvyklý.
  • Polévku necháme vždy chvíli v klidu odstát, aby se prolinuly chutě.

Pokud máte chuť na letní dezert, čtěte dále.

Osvěžující nepečený dezert z meruněk. Nevadí, pokud použijete levnější meruňky druhé jakosti, naopak