V nové stavbě Pardubické nemocnice už zbývá jen poslední patro. Hrubá stavba se blíží do finále

PARDUBICE – Stavba Centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici zdárně pokračuje. Poslední patro se má dokončit asi v druhé polovině září a přes zimu začnou probíhat práce uvnitř budovy.

Stavba má v současnosti šest pater a napravo už můžete vidět sloupy sedmého patra, kde bude umístěno ARO a JIP. Nahoře se chystá střecha s heliportem. „Zatím to vypadá, že je uvnitř bloku venkovní atrium připravené na bazén s vodotryskem, ale jsou to jen základy pro další technologie. Vše bude zastřešené a uprostřed atria budou jezdící schody,“ popsal náměstek hejtmana Roman Línek.

Denně pracuje na stavbě kolem sedmdesáti dělníků, někdy i více. V horních patrech montují monolitickou konstrukci a dělají betonáž a bednění. Ve spodních patrech se provádějí vnitřní omítky, ve třetím patře vyzdívají příčky a za chvíli už začnou pracovat ve čtvrtém patře. Také montují fasádní lešení, technologické rozvody a fasádu, která je z hliníku. Dále provádějí hydroizolaci, uzemnění a další práce.

Nejdražší práce a materiály teprve přijdou. Jedná se o specifické opláštění budovy z nosných hliníkových lamel, do kterých se vsadí izolace a izolační dvojsklo a hliníkový plech. Stavbaři už začínají lamely montovat. Zatím je prostavěno 325 milionů korun včetně DPH.