Trhové Sviny: Poznejte na stezkách městečko slavných rodáků

Malebné město Trhové Sviny najdete v podhůří Novohradských hor a Slepičích hor. Při svých toulkách jihočeskou krajinou byste jej neměli vynechat, neboť nabízí zajímavou historii, pozoruhodné památky a okolní krásnou přírodu. Víte, že se v Trhových Svinech narodil protektorátní prezident Emila Hácha a hudebník a skladatel Karel Valdauf? Navštivte Trhové Sviny a poznejte je procházkou po naučných stezkách, okouzlí vás!

Vydejte se po stezkách za krásami a pamětihodnostmi nejbližšího okolí Trhových Svin

Město Trhové Sviny najdete na soutoku Trhosvinenského a Farského potoka. Krajina se zde začíná vlnit v přechodu z Třeboňské pánve do pahorkatiny, směřující k Šumavě.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Trhových Svinech. Zdroj: KIC Trhové Sviny
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Trhových Svinech. Zdroj: KIC Trhové Sviny

Naučná stezka Trhosvinensko je 4,5 dlouhá, lehké obtížnosti s 12 stanovišti. Na informačních tabulích se dozvíte mnoho zajímavostí o zdejší přírodě, o historii a poznáte historické památky, například kostel Církve československé husitské, Weiserův park nebo poutní kostel Nejsvětější Trojice. Při vycházce můžete navštívit a prohlédnout si funkční technickou památku, Buškův hamr. Trhosvinenská naučná stezka končí u kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Máte rádi tajemno? Trhové Sviny zbožné i hříšné je nová naučná stezka, která vás na 17 panelech seznámí se zajímavostmi z dějin Trhových Svinů a okolí, s příběhy z kronik o prohřešcích obyvatel města a okolí i o přírodních krásách. Bát se nemusíte, nečekají vás žádné hrůzostrašné pověsti, stezka je určena pro všechny generace zvídavých lidí. Vede po hrázích okolních rybníků. Naučná stezka Trhové Sviny zbožné i hříšné je dlouhá 14 km a je rozdělena na tři okruhy mezi nimiž můžete přecházet. Po cestě najdete opravené kapličky, křížky i kamenná boží muka.

Informační panel naučné stezky v Trhových Svinech. Zdroj: KIC Trhové Sviny
Informační panel naučné stezky v Trhových Svinech. Zdroj: KIC Trhové Sviny

Trhové Sviny a slavní rodáci

Městečko Trhové Sviny se stalo rodištěm několika významných osobností. Narodil se zde Emil Hácha, prezident Československé republiky v letech 1938 – 1939 a státní prezident v období 1939 – 1945 nebo hudební skladatel Karel Valdauf, na jehož počest se ve městě pořádá festival dechových hudeb s mezinárodní účastí. Zavítáte-li při svém putování po jižních Čechách do Českých Budějovic, zastavte se u barokní kašny stojící na náměstí Přemysla Otakara II. Je jednou z největších svého druhu v zemi a představuje významnou památku a symbol města. Autorem sochařské výzdoby je právě rodák z Trhových Svin, Josef Dietrich.

Informační panel naučné stezky v Trhových Svinech. Zdroj: KIC Trhové Sviny
Informační panel naučné stezky v Trhových Svinech. Zdroj: KIC Trhové Sviny

Navštivte Trhové Sviny, městečko plné zajímavostí

Kde se vzaly Trhové Sviny? Někdy kolem poloviny 13. století vznikla na staré obchodní cestě z Vitorazska do Čech osada s hradem, jejíž původní název zněl pravděpodobně Svinice. Patřila již v roce 1260 Ojířovi ze Svin, příslušníku rodu Vítkovců. V roce 1481 povolil král Vladislav Jagellonský Svinům pořádat dvakrát ročně trhy a o rok později udělil mílové právo a právo vařit pivo. Od té doby se městečko označuje jako Trhové Sviny.
Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Dominantou města je kostel Nanebevzetí Panny Marie, za nímž se dnes nachází pietní park s pomníkem obětem 2. světové války.
Město je východiskem turistických cest do Slepičích hor, vzdálených necelých 10 km. Volný čas můžete využít pro turistiku, cykloturistiku, sport, koupání nebo návštěvu technické památky Buškův hamr.

Naplánujte si výlet do městečka Trhové Sviny, určitě si vás získá svou malebností, atmosférou a jedinečností.

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: České Budějovice
Město: Trhové Sviny

Kontakt

Kulturní a informační centrum
Žižkovo náměstí 40
374 01 Trhové Sviny

tel.: +420 386 301 488
e-mail: kic@tsviny.cz 
www.tsviny.cz/kic

Tip na fajn výlet

Zavítejte do kláštera Borovany na prohlídku šesti smysly se zážitky a poznejte malebný jihočeský region Novohradsko-Doudlebsko. Zdejší klášter bývalých augustiniánů je dnes určen především vám všem, kteří máte rádi historii, pohodu, krásnou přírodu, vůni květin, dobrou kávu a zároveň se i pobavíte při poznávání nových věcí.