Nové sociální centrum v Jihlavě nabídne domov pro seniory i odlehčovací službu

JIHLAVA – Těsně před dokončením je výstavba nového domova pro seniory v areálu jihlavské nemocnice. Kolaudace proběhne v polovině září, k otevření domova dojde v prvním čtvrtletí příštího roku.

V zařízení pod názvem Sociální centrum Kraje Vysočina bude kromě domova pro seniory a domova se zvláštním režimem fungovat i pobytová odlehčovací služba a denní stacionář pro 20 klientů. Zařízení by se mělo stát centrem i pro aktivní seniory, kteří sem mohou přijít do kavárny nebo za aktivitami pořádanými jihlavským Senior Pointem.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V budově bude mít sídlo i třída mateřské školy. „Tato kombinace se nám ukazuje jako ideální pro jisté omlazení domova, jeho příjemnou atmosféru a realizaci spousty mezigeneračních aktivit. Dobrou zkušenost s kombinací služeb má kraj už u obdobně fungujícího provozu svého domova v Havlíčkově Brodě,“ popisuje radní pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Díky centru v kraji přibude 138 lůžek, ze kterých bude 56 určeno pro službu domova pro seniory, 76 pro domov se zvláštním režimem (určeno klientům s demencí nebo Alzhameirovou chorobou) a 6 pro odlehčovací službu (určeno klientům v domácí péči pro krátkodobý pobyt).

„Tím však naše práce nekončí a dále společně s obcemi v kraji a s provozovateli sociálních služeb pracujeme na rozšiřování kapacit. Stávajících 1 997 lůžek domovů pro seniory plánujeme navýšit o dalších 30 a u domovů se zvláštním režimem se stávající kapacita 892 lůžek rozšíří o 230 nových lůžek,“ naznačil budoucí plány radní Tourek.

Příjem žádostí do nového zařízení v Jihlavě zahájí jeho provozovatel Domov Ždírec na podzim. Přesný termín bude zveřejněn na stránkách domova.