Ve školách na Vysočině pokračují opravy a modernizace. Letos do nich kraj dá přes půl miliardy

KRAJ VYSOČINA – Stavební firmy využívají prázdnin, aby na školách provedli běžné, ale i mimořádné opravy. Kromě malování a generálních úklidů probíhají výměny střech, elektroinstalací, odpadů nebo opravy fasád. Zároveň pokračují i víceleté projekty.

Takovými jsou například generální oprava domova mládeže při Střední průmyslové škole Třebíč nebo domova mládeže SOŠ, SOU a ZŠ Třešť. „Zde se jedná o modernizaci prvních 24 pokojů z celkových 184, které se původně zařizovaly v roce 1985. Jde čistě o interiérovou opravu, vyměníme podlahy, sanitární zařízení, dlažby na společných chodbách, osvětlení, vymalujeme. Nový nábytek vyrobí učni oboru truhlář,“ vyjmenovává radní pro oblast školství Jan Břížďala.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V těchto dnech kraj dokončuje novostavbu svářečské školy a dílen na Školní ulici pro Střední školu průmyslovou, technickou a automobilní Jihlava, před zahájením jsou opravy ručních dílen, které škola provozuje na Polenské ulici. Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě zahájí od září výuku v novém gastrostudiu za 13 milionů korun. Intenzivní práce probíhají i na rekonstrukci kanalizace a dílen pro Hotelovou školu Světlá a SOŠ řemesel ve Velkém Meziříčí.

Rekonstrukce za stovky milionů

Ještě před začátkem žní kraj zprovoznil novou sušku na Školním statku Humpolec za cca 74 miliónů korun, téměř dokončena je oprava fasády a kotelny domova mládeže v areálu statku. Naopak těsně před zahájením je rekonstrukce dílen pro SPŠ a SOU Pelhřimov na Křemešnické ulici, která bude stát 100 milionů korun. Součástí této zakázky je i zateplení sousední budovy, výměna oken a rekonstrukce sociálních zařízení. „Jedná se o demolici objektu uvnitř areálu, na jehož místě vznikne budova dílen, učeben a jejich zázemí o třech nadzemních podlažích,“ říká radní pro oblast majetku Karel Janoušek.

Nově opravenou tělocvičnu a nádvoří, v hodnotě 27 miliónů korun, bude mít v září  Střední škola stavební Třebíč, nové tělocvičny se dočkají i studenti třebíčského gymnázia. Třebíčská obchodní akademie a hotelová škola otevře rekonstruované kadeřnictví. Na střední škole v Moravských Budějovicích kraj dokončil dvouletou rekonstrukci střechy. Následovat bude generální rekonstrukce domova mládeže za 15 miliónů korun.

Jednou z největších krajských investičních akcí ve školství je projekt nové tělocvičny pro VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou. Novostavbu za cca 140 miliónů korun bude pro žáky i veřejnost otevřena v druhé polovině příštího roku.