Městská policie Hodonín kontrolovala povinnou výbavu jízdních kol

HODONÍN – Jak jsou na tom cyklisté na stezkách v okolí Hodonína, se přesvědčili strážníci Městské policie Hodonín při čtyřdenní dopravně-preventivní akci, která se koná každoročně v letních měsících.

Zatímco v červenci kontrolovali cyklisty na cyklostezce do Ratíškovic, v pátek 12. srpna narazili na dopravní preventisty cyklisté jedoucí do Dubňan. „Zastavujeme každého cyklistu a kontrolujeme vybavení jeho kola. Kdo ho má v pořádku, dostane odměnu. Většinou cyklistům chybí odrazky, které jim rozdáváme zdarma,“ řekl strážník-preventista Stanislav Urbánek. Jak dále dodal, situace se oproti minulosti zlepšuje a cyklistů, kterým chybí některá z částí povinné výbavy je přibližně jedna třetina.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

A jak by mělo být kolo správně vybaveno? „Základní výbavu jízdního kola tvoří vpředu bílá odrazka, vzadu červená, oranžové odrazky v paprscích kol a na šlapátkách. Dále za snížené viditelnosti vpředu bílé světlo, vzadu červené a dvě na sobě nezávislé funkční brzdy,“ popsal Stanislav Urbánek. Ti, kteří měli výbavu stoprocentní, si odnesli dárek v podobě zabezpečovací pomůcky na kolo, jiným nabídli strážníci občerstvení v podobě iontového nápoje, nealkoholického piva či pití pro děti. Zlepšilo se také nošení přileb. „U dětí jsme se nesetkali s tím, že by na cyklostezce neměly přilbu a většina lidí je již přilbou vybavena,“ pochválil zlepšující se situaci Stanislav Urbánek. „Strážníci budou v preventivní akci pokračovat na cyklostezce na Rohatec a koncem srpna se akce uskuteční i na cyklostezce do Lužic,“ uvedla mluvčí hodonínských strážníků Petra Kotásková.