Na jižní Moravu dorazily bouřky z Rakouska, na Znojemsku a Brněnsku zasahovali hasiči

ZNOJMO, BRNO, BRNO-VENKOV – Silné bouřky, před kterými varovali meteorologové, postupují na jižní Moravu z Rakouska přes Znojemsko na Brněnsko. Hasiči už v sedm hodin večer ohlásili zásahy po bouřkách.

V souvislosti s bouřkou, která přichází z Rakouska, evidují hasiči nárůst počtu událostí na Znojemsku. Jedná se o popadané stromy a větve. „Zatím evidujeme 30 událostí a to převážně na Znojemsku. První případy popadaných stromů jsou ale už i v Brně a okolí,“ uvedli jihomoravští hasiči na Twitteru.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jak popsal Český hydrometeorologický ústav, bouřkový systém postupuje z Rakouska nad naše území a vytvořil radarovou signaturu zvanou bow echo. Ta je typická pro systémy s velmi výraznými nárazy větru na čele. V rámci tohoto se mohou vyskytnout zejména ve vyboulené oblasti nárazy větru i kolem 90 kilometrů za hodinu. Rovněž jsou očekávány krátkodobé intenzivní srážky a vyloučeny nejsou ani kroupy. Český hydrometeorologický ústav zatím naměřil na čele bouřky největší náraz na stanici Kuchařovice 24,7 m/s, Moravské Budějovice 22,2 m/s a Kostelní Myslová 20,6 m/s.

 

zdroj: ČHMÚ