Rodinná skupina kapybar se ve zlínské zoo rozrostla o čtyři mláďata

ZLÍN – Na konci května se ve zlínské zoo narodila čtyři mláďata kapybar, dva samci a dvě samičky. Prvních čtrnáct dní byla v bezpečí chovatelského zázemí, nyní už objevují svět ve svém výběhu, kde je můžete v dopoledních hodinách spatřit i vy.

„Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará. Zlínská zoo chová kapybary 35 let, za tu dobu jsme úspěšně odchovali již sedmdesát mláďat,“ uvedl zoolog Václav Štraub. Páření probíhá ve vodě, samice je březí pět měsíců a na svět přivádí dvě až osm mláďat. Ta jsou po porodu vyvinutá, mohou ihned běhat, skákat a potápět se. I když mohou přijímat pevnou stravu, matka je čtyři měsíce kojí. Kromě chovného páru a letošních mláďat návštěvníci ve výběhu uvidí také 2 odrostlá mláďata z předchozích let. Další 2 dřívější mláďata obývají rozlehlou letní expozici kapybar v Amazonii.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Tito největší hlodavci na světě obývají jihoamerický kontinent, od Panamy po Argentinu. Zdržují se podél řek a jezer, v bažinatých územích a močálech. Výborně plavou, pod vodou vydrží deset minut, dokáží v ní i spát s čumákem nad hladinou. Jsou to vegetariáni, pochutnají si na travinách, vodních rostlinách, různém ovoci. Ve zlínské zoo dostávají seno, mrkev, ovesné vločky, speciální vitaminové granule, jejich oblíbenci jsou červená řepa a čínské zelí. V lidské péči se dožívají dvanácti let.