Zámek Brandýs nad Labem: Najděte ztracený poklad Rudolfa II.

Znáte film Císařův pekař, kdy Jan Werich, coby slavný císař Rudolf II., zvolal „Hopsa hejsa do Brandejsa!”, když prchal před hraběnkou Stradovou? Tak právě na krásný renesanční císařský a královský zámek Brandýs nad Labem vás zveme. Poznejte významnou památku se skvostnými sgrafity, kde v průběhu pěti staletí pobývali všichni panovníci Habsburské dynastie. Zpestřete si návštěvu brandýského zámku únikovou hrou a najděte ztracený poklad Rudolfa II.

Zažijte zámek Brandýs nad Labem, zažijte romantiku

Císařský a královský zámek Brandýs najdete v centru středočeského města Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi, v brandýské části města nedaleko Masarykova náměstí, na břehu řeky Labe. Býval letním a loveckým zámkem panovníků a je pevně spjat s hlavním proudem českých dějin. Nechte se vtáhnout do jeho historie, ale i současnosti. Staňte se hosty na brandýském zámku, a to při prohlídce v původních císařských komnatách, v apartmánu blahoslaveného Karla I. a císařovny Zity, v zámecké knihovně toskánských Habsburků, v expozici uniforem a zbraní císařské kavalerie a v zámecké obrazárně.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Interiér zámku Brandýs nad Labem. Autor: Palickap. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0
Interiér zámku Brandýs nad Labem. Autor: Palickap. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0

Reprezentační sály i nádvoří a zahrada brandýského zámku nabízejí mnoho zážitků. Zaposlouchejte se do komorní hudby při některém z koncertů; zámecká kaple, místo královské tradice, se může stát vznešeným prostorem pro váš svatební obřad.
K historickým výročím se na brandýský zámek sjíždějí návštěvníci z mnoha evropských zemí, a proto přijďte i vy, neboť zámek je místem romantiky starých časů a nádhery historických uniforem.

Vydejte se cestou za „Ztraceným pokladem Rudolfa II.”

Víte o tom, že v jedinečných prostorách zámku Brandýs nad Labem na vás čeká úniková hra nazvaná Ztracený poklad Rudolfa II.? Neváhejte, vydejte se s rodinou či přáteli na brandýský zámek a nalezněte ztracený poklad, který podvodný alchymista před více než 400 lety ukradl Rudolfovi II. a údajně ho ukryl přímo na zámku. Ale pozor, prý svůj poklad stále střeží…
Při únikové hře, která vás na chvíli přenese do 16. století, konkrétně do doby císaře Rudolfa II., budete plnit rozličné úkoly, a tím řešit záhadu a dostávat se k požadovanému cíli. Přijďte zkusit štěstí a najít „Ztracený poklad Rudolfa II.“. Navíc si u toho užijete spoustu zábavy a napětí.
Rezervujte si hru na této webové adrese: www.escapemaster.cz/cs/hra-brandys-n-l.

Brandýský zámek. Zdroj: Zámek Brandýs nad Labem
Brandýský zámek. Zdroj: Zámek Brandýs nad Labem

Projděte se okolím zámku i zámeckou zahradou

Zahrada u zámku Brandýs nad Labem byla založena už pro císaře a krále Ferdinanda I. roku 1563. Vydejte se cestičkami na procházku nebo si odpočiňte na lavičce ve stínu korun stromů. Děti se mohou proskotačit na dětském hřišti.
Na okraji parku je osmdesát metrů dlouhá krytá chodba Rudolfinka, vzácná architektonická památka zdobená sgrafity. Pod Rudolfinkou sestupuje až k hladině řeky budova zámeckého pivovaru.

Vkročte do historie zámku Brandýs nad Labem

Brandýský zámek byl původně gotický hrad ze 14. století a lovecké sídlo císaře Ferdinanda I. O jeho renesanční přestavbu, která jej vyzdobila krásnou sgrafitovou výzdobu, se postarali významní umělci dvorského okruhu.
Město Brandýs nad Labem bylo v 16. století povýšeno na královské komorní město, neboť zámek si velmi oblíbil císař Rudolf II. Užíval si nádherné zahrady, pořádal hony a hostil významné osobnosti – mezi jinými i hvězdáře Tychona Brahe.
Často na zámku pobýval císař Ferdinand III., za lovem sem přijížděl císař Karel VI. a Marie Terezie se tu seznámila se svým chotěm Františkem Štěpánem Lotrinským.
Císař František I. měl na zámku v Brandýse svůj hlavní stan v čase napoleonských válek Posledním majitelem brandýského zámku byl až do roku 1918 císař rakousko-uherské monarchie a poslední český král Karel I. Rakouský. Zámek Brandýs nad Labem byl po roce 1918 jako majetek Habsburské dynastie vyvlastněn československým státem a užíván jako kancelářská a dílenská budova. Od roku 1995 jej pod ochranná křídla převzalo město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, které se stará o jeho památkovou rekonstrukci a provoz.

Nádvoří zámku v Brandýse nad Labem. Zdroj: Zámek Brandýs nad Labem
Nádvoří zámku v Brandýse nad Labem. Zdroj: Zámek Brandýs nad Labem

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupné a akcích najdete na internetových stránkách zámku Brandýs nad Labem.

Kam vyrazit na výlet na zámek Brandýs nad Labem?

Kraj: Středočeský
Okres: Praha-východ
Město: Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

Kontakt

Zámek Brandýs nad Labem
Plantáž 402/8
Brandýs nad Labem
250 01 Brandýs nad Labem – Stará Boleslav

tel.: +420 731 648 463
e-mail: recepcezamek@brandysko.cz
www.brandyszamek.cz

Tip na fajn výlet

Užijte si hezký výhled na matičku Prahu z proutěné vyhlídkové krásky. Rozhlednu s půvabným jménem Doubravka najdete na návrší Horky v přírodním parku Klánovice-Čihadla.