Zloději na Jihlavsku ukradli pšenici a řepku za milion korun

JIHLAVA – Neobvyklou krádež, při níž z firmy na Jihlavsku opakovaně mizely tuny zemědělských plodin, řeší jihlavští kriminalisté. Z činu obvinili dva muže, jeden z nich byl ve firmě zaměstnán. Nad provinilci teď visí hrozba pětiletého pobytu za mřížemi.

Ke krádežím uskladněné řepky a pšenice docházelo na přelomu července a srpna. Čtyřiačtyřicetiletý muž využil toho, že ve firmě pracoval, a domluvil se s druhým mužem, který pracoval v zemědělství. „Čtyřiatřicetiletý muž do areálu společnosti jezdil s nákladním vozidlem v nočních nebo časných ranních hodinách a druhý muž mu pomocí nakladače na korbu nakládal řepku nebo pšenici. Plodiny směřovaly do hospodářských budov, kde si je mladší muž uskladňoval,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová. O zisk z prodeje se muži dělili.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Poslední z krádeží se odehrála na začátku minulého týdne. „Starší z mužů navíc ještě naložil několik stovek kilogramů pšenice jiným zájemcům, kteří přijeli v noci vozidlem s vozíkem,“ doplnila mluvčí.

Pachatele dopadli policisté ve středu 10. srpna, a to přímo při činu. Bylo to pouhý den poté, co se případem na základě trestního oznámení začala zabývat hospodářská kriminálka. „K zákroku došlo v nočních hodinách, když muži v areálu společnosti opět připravovali k odcizení pšenici. S plně naloženým vozidlem chtěl jeden z mužů odjet, v tom mu ale policisté zabránili,“ sdělila komisařka oddělení hospodářské kriminality Lucie Caklová.

Nalezené plodiny putovaly zpět k jejich majiteli. Jak policisté zjistili, odcizených plodin bylo přes padesát tun, škoda tak vyšplhala na téměř milion korun. Oba muži, z nichž jeden je cizinec, byli obviněni z trestného činu krádeže, kterou byla způsobena větší škoda. „Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let,“ dodal k případu vedoucí jihlavských kriminalistů Michal Olejníček.

Foto: Policie ČR