Po letní přestávce pokračují Klášterní hudební slavnosti

JESENÍKY – Ještě sedm koncertů napříč žánry se uskuteční v rámci Klášterních hudebních slavností od srpna do konce září – klavírní recitál, vynikající zahraniční orchestr, muzikálový večer, pěvecký sbor, český melodram, harfa a zpěv a na závěr světoznámá kantáta.

Po letní přestávce se Klášterky znovu nadechnou ve středu 24. srpna klavírním recitálem Ivo Kahánka v Loučné nad Desnou. Současný virtuóz vzdá hold svému předchůdci, světoznámému pianistovi a místnímu rodákovi, Alfredu Brendelovi, který vloni oslavil 90. narozeniny. V programu zazní skladby pozdního klasicismu a raného romantismu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jednoho ze zahraničních hostů letošního ročníku, Neues Barockorchester Berlin, festival přivítá v pondělí 5. září v šumperském Klášterním kostele a znovu vzpomene 300. výročí narození Jiřího Antonína Bendy. Pod vedením koncertní mistryně orchestru Anny Barbary Kastelewicz totiž zazní v původní interpretaci díla Bendových současníků a jeho bratra Františka.

Muzikálové melodie si můžete poslechnout v neděli 11. září v Rapotíně, kde na vás čeká Soaré s písní a muzikálem nezaměnitelné zpěvačky Báry Basikové. Písně Andrew Lloyd Webbera, Leonarda Bernsteina, Johna Lennona i českých autorů na klavír doprovodí Luboš Přibyl.

Velkou událostí bude v sobotu 17. září ve Šternberku koncert Česká hudba dobývá Evropu. K interpretaci děl význačných českých skladatelů 18. století a jejich žáků se pod vedením dirigenta Marka Štilce spojí síla světoznámého chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri s vídeňským zvukem klasicistního orchestru Wranitzky Kapelle. Koncert je součástí Dnů kulturního dědictví ve Šternberku.

Komorní Večer (nejen) českého melodramu si můžete dopřát o den později, v neděli 18. září v Lázních Jeseník. S odkazem na J. A. Bendu v podání klavíristy Miroslava Sekery a herce Petra Mikesky zazní melodramy jeho následovníka Zdeňka Fibicha, balady K. J. Erbena Vodník a Štědrý den a Romance štědrovečerní J. B. Foerstera na slova Jana Nerudy.

Dámské duo Kateřina Englichová a Martina Kociánová připomene ve čtvrtek 22. září v Bruntále hudebního skladatele Antonína Dvořáka a jeho přátele. Osobu skladatele přiblíží přednes z jeho korespondence a v úpravě pro harfu zazní známé Dvořákovy skladby, ale i Bedřicha Smetany či Leoše Janáčka – Humoreska, Vltava, Písně milostné, Večerní písně, árie Čury mury fuk z opery Rusalka a další.

Vrcholem letošního ročníku Klášterních hudebních slavností se stane v pátek 30. září uvedení světoznámé kantáty Carmina Burana skladatele Carla Orffa v Šumperku. Koncert budí pozornost neobvyklým obsazením pro dva klavíry – Kristina Kasíková a Martin Kasík, sólové pěvecké party připadnou Lucii Silkenové, Martinu Bártovi a Janu Mikuškovi. Podpoří je Český filharmonický sbor Brno, dětský sbor Motýli Šumperk a bicí sekce Moravské filharmonie Olomouc. Řídit bude dirigent Marek Šedivý.

Epilogem festivalu budou dva koncerty přesunuté ze srpna. Nejprve v pondělí 14. listopadu vystoupí v Šumperku Musica Florea a ve středu 16. listopadu v Jeseníku Epoque Quartet.

Vstupenky na uvedené koncerty si můžete zakoupit ZDE.

Od května do září festival uvede celkem 21 koncertů českých i zahraničních interpretů na 13 nádherných místech Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově, Loučné nad Desnou. Výrazem uznání a podpory festivalu je záštita ministra kultury, a také záštita hejtmana Olomouckého kraje.