Poznejte zámek Hořovice a jeho proslulou Sluneční bránu

Při návštěvě středočeského města Hořovice si určitě nenechte ujít půvabný zámek, který je nazýván novým. Je to proto, že se zde nacházejí zámky dva, ten starý, původně panský dvorec, stojí nedaleko na skalním ostrohu nad Červeným potokem. Přijměte naše pozvání na nový zámek Hořovice a jeho věhlasnou Sluneční bránu ozdobenou sochami.

Užijte si poutavé prohlídky zámku v Hořovicích

Vydejte se na procházku krásným šlechtickým sídlem, jakým je zámek Hořovice, a poznejte jej v rámci tří prohlídkových okruhů. Vezměte s sebou také děti, neboť hořovický zámek pro ně přichystal výstavu hraček šlechtických dětí.
Pro svoji historickou hodnotu byl areál státního zámku Hořovice v roce 2002 vyhlášen národní kulturní památkou. Nenechte si ujít pozvání nejen do zámeckých interiérů, ale také na procházku parkem s pozoruhodnou Sluneční bránou s kovaným sluncem a sochařskou výzdobou z dílny Matyáše Bernarda Brauna z doby kolem roku 1735.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

 

Sluneční brána u hořovického zámku. Autor: Nefronus. Zdroj: Creative Commons BY-SA 3.0
Sluneční brána u hořovického zámku. Autor: Nefronus. Zdroj: Creative Commons BY-SA 3.0

Okruh pro milovníky okázalé krásy

Prohlídkový okruh Reprezentační prostory je úžasnou procházkou těmi nejkrásnějšími prostory zámku představující historii 18. a 19. století.
Seznámíte se s osudy stavebníků a prvních budovatelů hořovického zámku – s hrabaty z Vrbna a Bruntálu. V Habsburském salónu si prohlédnete rozsáhlou mapu hořovického panství z roku 1756, v pracovně Rudolfa z Vrbna se dozvíte o podnikání zdejší aristokracie. Hudební salónek pak dokládá i vztah Evžena z Vrbna k hudbě a dozvíte se, kdo byl český Paganini.
Nahlédnete do apartmánů nejvýznamnějšího majitele Hořovic – Friedricha Wilhelma I. kurfiřta hesensko-kasselského. V pokoji kněžny vás jistě zaujmou pozoruhodné osudy kurfiřtových dětí i osud zámku na konci první světové války. V rámci prohlídky zavítáte i do intimní zámecké kaple nebo Hlavního sálu, jenž v době knížecí nesl název Recepční či Mánesův. Proč? I to se dozvíte na prohlídce Reprezentačních prostorů!

Nový zámek Hořovice, reprezentační prostory, apartmá kněžny. Autor: Vlach Pavel. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0
Nový zámek Hořovice, reprezentační prostory, apartmá kněžny. Autor: Vlach Pavel. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0

Soukromí plné historie a obdivu

Soukromá apartmá je prohlídka, při které se vrátíte o sto let zpátky. Představí patnáct pokojů, autenticky vybavených obytných místností posledních šlechtických majitelů zámku a v přízemí prostory pro služebnictvo. Z útulných pokojů na vás dýchne duch doby, kdy pomalu plynoucí čas měřilo odbíjení starobylých hodin.
V bohatě zařízených jídelnách se dozvíte mnohé z kultury stolování vyšší třídy, nahlédnete do pokoje prince Tassila, v němž se dochovalo mnoho zajímavostí včetně trosek letadla, v němž zahynul, nebo jeho padák! Oválná knihovna vám pak připomene nejen slavný prostor v Bílém domě, ale mnohým i známé české filmy či seriály. A na závěr čeká vás čeká podívaná do zákulisí –seznámíte se s životem tak zvaně pod schody, tedy života v prostředí, do něhož vedly kroky pana knížete jen velmi zřídka. A co byste v hořovickém zámku nečekali kromě padáku? Třeba lázeň s bazénem!

Hry a hračky malých aristokratů

Je výběrový prohlídkový okruh. Hračky provázejí člověka od nepaměti. Výstava her a hraček na zámku v Hořovicích potěší malé i velké návštěvníky. Zavzpomínejte na své dětství!
Hned ve vstupní místnosti vás čeká jeden z nejvzácnějších exponátů celé výstavy – domeček pro panenky z majetku rodiny Valdštejnů, pocházející ze 17. století. První část výstavy je věnovaná malým slečnám a jejich největším zálibám – tedy panenkám a všemu, co s nimi souviselo. Najdete tu tedy i nábytek, porcelán a nádobí všeho druhu.
Další část prohlídky je zaměřena na mladé pány, kteří byli odmala vychováváni pro vojenskou nebo diplomatickou kariéru a bylo u nich třeba rozvíjet logické myšlení a strategii. K tomu jim sloužilo nepřeberné množství deskových her a hlavolamů. Uvidíte zde například čínskou hru mah-jong, skládající se ze 144 bambusových kamenů. Zajímavostí jistě bude laterna magika, která promítala miniaturní obrázky ze skleněných destiček.
A nakonec pookřeje srdce všem milovníkům vláčků, neboť na ně čeká model kolejiště s detailně propracovanou krajinou, lokomotivami a soupravami.

Hořovice, zámecký park se sochou Bedřicha Viléma Hesenského. Autor: Vlach Pavel. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0
Hořovice, zámecký park se sochou Bedřicha Viléma Hesenského. Autor: Vlach Pavel. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0

Zámek Hořovice, to je ozdoba podbrdské krajiny

Hořovický zámek najdete ve Středočeském kraji, v podhůří Brd. Malebné sídlo v barokním slohu bylo pány z Vrbna a Bruntálu budované do roku 1709. V letech 1856 – 1868, kdy panství patřilo hesenské knížecí rodině pánů z Hanau, byl zámek upraven do současné podoby. V novodobé historii zámek několik měsíců sloužil jako tábor pro zajaté vojáky z italské fronty.

Kdy navštívit zámek Hořovice?

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách hořovického zámku. Vstupenky lze zakoupit i online. Zámecké interiéry se nacházejí v prvním patře a nejsou bezbariérové. Zámecký park je přístupný bez omezení.

Kam vyrazit na výlet na zámek Hořovice?

Kraj: Středočeský
Okres: Beroun
Město: Hořovice

Kontakt

Státní zámek Hořovice
Vrbnovská 22
268 01 Hořovice
tel.: +420 311 512 479
e-mail: horovice@npu.cz
www.zamek-horovice.cz

Tip na fajn výlet

Výletníci a milovníci historických sídel, zavítejte na hrad Žebrák, kdysi oblíbené sídlo Václava IV. nebo se nechte vtáhnout do historie impozantní zříceniny hradu Točník, kterou stráží medvědi brtníci.