Ukrajinci míří ze střední školy na ubytovnu

HRADEC KRÁLOVÉ – Školní rok se nezadržitelně blíží, je proto třeba uvolnit prostory střední školy opět pro žáky, přes prázdniny v nich totiž byli ubytováni uprchlíci z Ukrajiny. Ti se stěhují na ubytovnu na Moravském Předměstí, město pro ně vybavilo pokoje.

Občané z Ukrajiny, kteří utekli ze své země před válkou a kteří byli dosud ubytováni ve Vocelově ulici v prostorách střední školy, se momentálně stěhují do ubytovny Jana Masaryka. Jsou pro ně vyčleněna tři patra, bude jich zde bydlet necelých osmdesát. Pokoje byly pro ně vybaveny za půl milionu korun, jedná se o nové postele, ledničky, pračky a také mikrovlnky. Radní se chystají v dalších dnech požádat Královéhradecký kraj o finanční příspěvek na bydlení pro Ukrajince. Příspěvek od státu, který činí 250 korun na osobu na den, nepokryje totiž veškeré služby. Ubytovnu má město zatím vypůjčenou od místní fakultní nemocnice. „V ubytovně Jana Masaryka se ubytovávají vesměs matky s dětmi nebo senioři. Většina z nich také nalezla práci v Hradci Králové, zaměstnáni jsou jako prodávající v obchodech nebo pomocné síly. Část z nich pracuje i jako pomocná síla v městských organizacích například na koupališti Flošna,“ dodává primátor města Alexandr Hrabálek.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.