Video: Plameny ohně způsobily v průmyslovém areálu škodu za 10 milionů korun

NÁCHODSKO – Dnes krátce po sedmé hodině ranní muselo deset hasičských jednotek přispěchat do Nového Města nad Metují, kde v Náchodské ulici hořel objekt, který slouží k chemickému čistění IBC kontejnerů. Uvnitř něho se nacházely různé druhy chemikálií. Při požáru se jeden člověk zranil, na místo musel záchranářský vrtulník.

Na hořící objekt o rozměrech zhruba 20×30 metrů nasadily jednotky vodní proudy, také bylo nutné použít hasební pěnu. Vlivem požáru se část haly zřítila a také proto hasiči prováděli zásah z vnějšího prostoru, při něm museli používat dýchací techniku.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Při zásahu unikl do kanalizace 20% roztok kyseliny, která se využívala při chemickém čištění nádob. Z toho důvodu povolal velitel zásahu na místo události mobilní laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdanče, jehož pracovníci analyzují vzorky nebezpečných látek zajištěných na požářišti. Po celou dobu zásahu byla látka ředěna na bezpečnou koncentraci, dále jednotky monitorovaly ve spolupráci s pracovníky ČOV přívod vody do čističky i řeky Metuje,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová. Během zásahu bylo pravidelně prováděno měření přítomnosti nebezpečných látek ve vzduchu. Výsledky všech měření ukázaly, že k ohrožení zdraví obyvatelstva ani životního prostředí v okolí nedošlo.

Proč k zahoření došlo je nyní ve společném šetření hasičských a policejních vyšetřovatelů. Dozor nad požářištěm drží až do večera místní dobrovolná jednotka hasičů z Nového Města nad Metují, která prostor kontroluje a je připravena zasáhnout, pokud by se objevilo skryté ohnisko.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Dobrušky, Náchoda, Hradce Králové, HZSP Škoda Kvasiny za pomoci dobrovolných jednotek Nové Město nad Metují, Bohuslavice nad Metují, Opočno, Dobruška, Bohdašín, Nahořany.