Žďár nad Metují převzal cenu za Vesnici roku 2022 v Královéhradeckém kraji

KRÁLOVÉHRADECKO – I když jsou výsledky známy již několik týdnů, tak se slavnostní ceremoniál uskutečnil uplynulou sobotu.  Ten pochopitelně nemohl proběhnout nikde jinde než ve vítězném Žďáru nad Metují, který se právem může pochlubit Zlatou stuhou. Nyní obec zastupuje Královéhradecký kraj v celostátním kole soutěže, jejíž výsledky pořadatelé oznámí na jarmarku venkova v Luhačovicích 17. září.

Nejlépe hodnocená obec v kraji dokázala zajímavou formou představit všechny hodnocené oblasti soutěže, jako je důraz na koncepční rozvoj, financování obce, spolkový a společenský život, podpora volnočasových aktivit, podnikání nebo péče o stavební fond, veřejnou zeleň a krajinu.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Tato soutěž upozorňuje veřejnost na to, že rozvoj regionu není jen o těch velkých miliardových investicích, ale že stejně důležitá je snaha místních společenství nebo i jednotlivců, kteří se každodenně snaží zvelebovat a zkrášlovat své okolí, nezištně věnují volný čas mládeži nebo třeba záchraně místních tradic a rozvoji spolkového života ve své obci. Díky tomu venkov žije a pro mnoho z nás je atraktivní alternativou života ve městě,“ říká hejtman Martin Červíček.

O titul Vesnice roku se v Královéhradeckém kraji letos ucházelo 13 obcí. Na druhém a třetím místě se umístily Dobřany a Havlovice. Odborná porota udělila bílou stuhu za činnost mládeže Ohnišovu, za péči o zeleň a životní prostředí získalo zelenou stuhu Pohoří. Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Stračov. Dalších sedm zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.

„Za posledních 25 let jsme významně investovali do infrastruktury, a především do rozvoje bydlení, čímž se nám podařilo zastavit úbytek obyvatel, a naopak nastartovat jeho přírůstek. Před rokem 2000 zde žilo asi 420 obyvatel, dnes zhruba 680. Ve škole bylo jednu dobu jen 13 dětí, v současnosti až 55,“ říká starosta Žďáru nad Metují Pavel Šubíř.

Ocenění nejsou jen symbolická, ale pojí se s nimi také finanční ohodnocení. Zlatá stuha znamená pro vítěznou obec milion korun na další rozvojové aktivity. Královéhradecký kraj jí navíc přispívá na pořádání slavnostního vyhlášení. „Finanční odměnu získávají i obce oceněné druhým a třetím místem, zelenou, bílou a oranžovou stuhou nebo některou z cen hejtmana,“ dodává krajský radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.