O posledním srpnovém víkendu roztopí skláři v Brodě repliku středověké pece

HAVLÍČKŮV BROD – Skláři z Vysočiny chystají ve dnech 26. – 28. srpna již sedmý ročník speciální tavby skla ve středověké peci. Pátek bude vyhrazen sklu, v sobotu se představí další řemesla a na neděli je naplánována aukce, kde si návštěvníci budou moci zhotovené sklářské výrobky zakoupit.

Pec, která se nachází na louce v místní části Vlkovsko v Havlíčkově Brodě, byla poprvé zprovozněna v roce 2016, a to kvůli výzkumu mapujícímu sklářskou výrobu v regionu. Brodští skláři si tak ověřili, jak stovky let staré dochované teoretické poznatky fungují v praxi. A protože si tato akce získala řadu příznivců, pořádá se již každoročně.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Letošní ročník této mimořádné akce je obohacen o mezinárodní přesah, a to díky spolupráci s kolegy z rakouského skanzenu v Elsarnu v Dolním Rakousku, kteří rovněž zkoušejí podobný experiment na své replice sklářské pece z doby římské,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Fabeš.

Originální tavbu v replice dolnorakouské pece předvedou návštěvníkům skláři v čele s Františkem Novákem z Dobronína v pátek 26. srpna. Zájemci se zároveň dozví mnoho zajímavého o starých sklářských technikách. V sobotu pak budou představena další řemesla, jako například tkalcovství, hrnčířství, výroba šindelů, stloukání másla nebo mletí obilí.

A v neděli v 10 hodin odstartuje speciální aukce, kde si návštěvníci budou moci zakoupit sklářské výrobky. Po celé tři dny bude k dispozici občerstvení a chybět nebude ani pestrý doprovodný program.

Dejte sklářům svůj hlas

A pokud vás tato aktivita zaujala, můžete jí až do 30. září udělit svůj hlas v rámci soutěže pořádané Národním památkovým ústavem pod názvem Památky děkují.