Řidiči pozor! V Bohumíně teď fungují tři nové automatické radary

BOHUMÍN – Na třech místech v Bohumíně se nyní objevily nové multifunkční měřiče rychlosti, které umí zpracovávat data a odesílat údaje k přestupkovému řízení.

„Radary nahradily starší typy, které sloužily jen jako informativní. Město za ně investovalo město 545 tisíc korun,“ řekla mluvčí města Jana Končítková s tím, že přístroje nejen ukazují rychlost projíždějících automobilů, ale disponují funkcí odesílání dat za účelem penalizace řidičů, kteří v místě překročili nejvyšší povolenou rychlost.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Řidiči s novinkou musí počítat v Opletalově ulici v Nové Vsi, v Bezručově ulici v Záblatí u školy a také u bývalé hlavní vrátnice bohumínských železáren.

„Tento moderní typ přístrojů zvládá tři funkce. Ukazuje rychlost vozidel, při jejím překročení zobrazí výzvu ke zpomalení. Navíc lze k této tabuli pořídit a nainstalovat modul, který nahradí plnohodnotný radar,“ informoval ředitel Městské policie Bohumín Roman Honysz.

Nové přístroje v sobě mají zabudován počítač a dvě kamery, které snímají situaci na vozovce a také registrační značku projíždějícího vozidla. „Nějakou dobu budeme data z přístrojů pouze vyhodnocovat. Na jejich základě se následně rozhodneme, zda budeme přístroje využívat i represivně,“ uvedl starosta města Petr Vícha.

Hlavním smyslem instalace chytrých měřičů rychlosti je zpomalení dopravy v místech, kde řidiči neváhají šlápnout na plyn bez ohledu na bezpečnost pěších, cyklistů i ostatních šoférů.