V Mařaticích a Sadech přibudou desítky stromů

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Mladé stromy již brzy ozdobí místní části Uherského Hradiště. V Mařaticích a Sadech přibude celkem 74 stromů, vysazovat se budou už letos na podzim.

Místní se mohou těšit na několik druhů listnatých stromů včetně ovocných. Půjde například o javory, lípy, třešně, mandloně, jabloně a slivoně, v menší míře se objeví i dřeviny, které nejsou domácího původu, ale dobře snáší podmínky městského prostředí, například jerlíny a jírovce. „Výsadba bude probíhat spíše roztroušeně po několika kusech v různých lokalitách uvedených katastrů, větší počet stromů na jedné parcele bude vysazen v nové třešňové aleji, která bude založena od Výšiny sv. Metoděje směrem k ulici Nad Žlebem,“ přiblížil místostarosta města Čestmír Bouda.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Doplní se i mladá alej třešní na ulici Sadová. V ostrůvcích mezi parkovacími místy před Zimním stadionem nahradí stávající proschlé jeřáby nové jerlíny, které by měly lépe snášet místní extrémní podmínky. Mandloně a slivoně pak budou vysazeny do svahu podél ulice 1. máje, kde doplní porosty ovocných dřevin.

Celý projekt vyjde na 600 tisíc korun, z toho 428 tisíc pokryje dotace. „Dotaci na nákup stromů jsme získali, samotné výsadby však musíme uhradit z vlastních prostředků,“ upřesnil Čestmír Bouda.