Vlachovice odkývají své poklady. Vydejte se na putování po starých sušírnách ovoce

VLACHOVICE – Ojedinělý turisticko-zážitkový den chystají ve Vlachovicích na Valašském Klobucku. Obec s největším počtem funkčních sušíren ovoce v zemi připravila na 3. září jedinečné putování po roubených sušírnách, z nichž některé jsou i dvě století staré. Návštěvníkům se otevřou od 10 do 18 hodin.

Sušení ovoce bylo ve Vlachovicích do první třetiny 20. století bráno jako důležitý způsob místní obživy a někdy i náhrada chleba. Sušené ovoce se z Vlachovska vyváželo běžně po celé Moravě a Rakousko-Uhersku. Ačkoliv spousta z nich zanikla, posledních osm je stále rozesetých po vysokých stráních a sadech. Díky majitelům a spolku DOKOPY se dokonce ve čtyřech z nich suší.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nahlédněte do provozu tradiční sušírny

Během putování můžete poznávat jejich historii, příběhy a kouzlo i krásu jihovalašské krajiny. Vyrazit můžete z kteréhokoliv zastavení naučné stezky po vlachovských sušírnách. Hlavním kulturním a občerstvovacím místem je nová roubená komunitní sušírna DOKOPY, kde nejen můžete nabrat síly do dalšího putování, ale kde uvidíte v provozu i novou tradiční sušírnu na Valašsku s některými zvláštními technickými prvky.

Bylinná farma Květomluva. Foto: archiv Valašské Klobucko

Nedaleko, na ekologickém bylinném statku KVĚTOMLUVA, v blízkosti bylinných polí, se nachází zajímavá Sušírna sv. Františka, která byla první zachráněnou a zrekonstruovanou sušírnou na Vlachovsku. V roce 2021 zde majitelé postavili i novou provozovnu na zpracování bylin a to i včetně nové, další roubené sušírny na byliny na ovoce, inspirovaná starými valašskými sušírnami, ale doplněná o nové technologie.

Rozhodně si nenechte ujít krásnou Vaňatkovu sušírnu ve Vrběticích, díky majitelům je krásně opravena do původního stavu z doby jejího vzniku, a to i včetně šindelové střechy a starého typu pece. Suší se v ní starobylým způsobem, který v zemi uvidíte asi jen u nejnověji zrekonstruované sušírny Raků z vlachovských pasek. Sušírna, která se nachází v přírodně bohatém prostředí, pamatuje spoustu veselých příběhů. Je kvalitně, citlivě opravena a vybavena původní technologií sušení. Vkročit do ní znamená vstoupit do doby, kdy vlachovští pasekáři se živili vyhlášeným sušeným ovocem. Počkejte, až ucítíte vůni sušeného ovoce nebo pečených zemňáků z pece…

Sušírna Dokopy. Foto: Jakub Viktora

Kromě sušíren si užijete krásnou valašskou přírodu

Po trase nezapomeňte nahlédnout i do ostatních čtyř sušíren. Nejsou sice opravené, jsou v různém, často i špatném stavu, ale stojí na nádherných místech a vypovídají mnohé o této krajině, lidech i dobách. Jedná se o nejstarší sušírnu Míčovu, na krásném místě umístěnou Hrabicovu sušírnu anebo určitě doporučujeme navštívit mladou Šimoníkovu sušírnu, kde se budete moci kvalitně občerstvit a nabrat sil s dalekými výhledy do krajiny. Ze sušírny Petrů ve Vrběticích před časem vznikla úpravou ovčírna, sušit se v ní již asi nikdy nebude.

K sušírnám patří i zpěv a valašská lidová zábava. Proto v sušírnách postupně potkáte zpívající šikovné cérky a mladé robky v kroji a taky mnohé muzikanty. Nejen s nimi si postupně můžete zazpívat i zasmát se.

Foto: Jakub Viktora

Je libo do muzea nebo radši do pálenice?

Rozhodně stojí zato navštívit i Muzeum lidové kultury a tradic Vlachovska, které se nachází ve vlachovské usedlosti z 19. století a které určitě překvapí svou kvalitou a zajímavostmi. Usedlost získala ocenění Lidová stavba roku 2016.

Navštívit můžete i místní vlachovickou pálenici, která voní slivovicí a kde můžete zhlédnout například technické vybavení této důležité stavby v obci, včetně malé opravené sušírny ovoce. K prohlídce je otevřené také Bednářství Fryzelka a jejich bednářské muzeum u Fryzelků. Jejich rodinné bednářské řemeslo má více než devadesátiletou tradici.