Výstava v Mikulčicích ukáže archeologické nálezy jako 3D modely

HODONÍN – Velkomoravské hradiště v Mikulčicích, které patří mezi nejvýznamnější archeologické lokality ve střední Evropě, připravuje netradiční výstavu pomocí moderních technologií.

Nová výstava na slovanském hradišti v Mikulčicích ukáže virtuální modely zdejších archeologických nálezů. Zobrazí je formou animací, holografických vitrín či rozšířené reality. Autoři výstavy tak chtějí demonstrovat roli moderních technologií v archeologii. „Moderní technologie umožňují zkoumat nálezy z míst nedostupných v reálném světě, vracet se virtuálně v čase nebo prohlížet a analyzovat ty nejdrobnější detaily,” popsala Zdenka Kosarová z brněnské pobočky Archeologického ústavu. Roli moderních technologií názorně demonstruje právě výstava Velkomoravské Mikulčice virtuálně, která bude k vidění od 25. srpna do 31. října. Pořádá ji brněnský Archeologický ústav přímo na své moderní výzkumné základně v Mikulčicích. Výstava ukazuje virtuální modely archeologických objektů a artefaktů z mikulčického hradiště formou animací, holografických vitrín či rozšířené reality. „Na vybraných výsledcích téměř sedmdesát let trvajícího výzkumu v Mikulčicích jsou demonstrovány nové možnosti 3D dokumentace, vizualizace a analytického zobrazení,” upřesnila Kosarová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.