Do škol na Vysočině se letos chystá 5650 prvňáčků, z toho přes tři stovky ukrajinských dětí

KRAJ VYSOČINA – V novém školním roce nastoupí na Vysočině do škol téměř 67 tisíc školáků a studentů. Dalších 16 500 dětí bude navštěvovat mateřské školy. Skutečné počty ovlivní zejména nástupy ukrajinských dětí.

Od prvního září zasedne do lavic základních, středních a vyšších odborných škol v regionu cca 66 800 žáků. „Vůbec poprvé do lavic základních škol usedne 5650 prvňáčků, do prvních ročníků středních škol dorazí zhruba 4800 studentů a v maturitních ročnících studium ukončí zhruba 4000 studujících,“ informoval radní Kraje Vysočina Jan Břížďala.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Již v průběhu loňského školního roku nastoupilo do mateřských škol na Vysočině 244 ukrajinských dětí, přibližně 150 dalších jich poté přišlo k zápisu. Základní školy přijaly 1386 Ukrajinců, dalších 315 ukrajinských dětí by mělo letos přijít do 1. tříd.

„Kolik dětí skutečně do škol 1. září nastoupí, budeme vědět až v průběhu prvních týdnů školní docházky. Očekáváme, že počty se budou měnit, neboť některé rodiny se během prázdnin vracely do domovské země, některé přirozeně změnily adresu a přestěhovaly se do jiného regionu,“ doplnil radní.

Prvňáci a třeťáci dostanou dárečky

I letos připravil Kraj Vysočina pro všechny prvňáčky „startovací sadu“ dárků, které jim zpříjemní vstup do školy a usnadní adaptaci v novém prostředí. V batůžku nebo stylovém pytli na záda děti najdou kromě jiného i bezpečnostní prvky, cyklolékárničku a reflexní vestu.

A stranou nezůstanou ani třeťáci. „Stejně jako loni bude i letos pro žáky 3. ročníků základních škol připravena badatelská sada doplněná o Atlas Vysočiny podpořená on-line edukačním webem,“ připomenul Jan Břížďala s tím, že kraj nezapomíná ani na talentované a aktivní studenty středních škol. „Stejně jako v minulosti i letos mezi aktivní středoškoláky rozdělíme tři milióny korun,“ dodal radní.