Sebrat houbu, či nesebrat? Houbaření vám usnadní aplikace na houby

Udělá vám radost, když najdete jedlou houbu, ale mnohdy si nejste jisti, jestli je skutečně jedlá, či se jen tak tváří? Ještě nedávno bylo v takovém případě potřeba zaskočit za zkušeným sousedem-houbařem nebo zdlouhavě pátrat v atlasech hub. Případně to ponechat osudu a při troše smůle skončit v nemocnici s vypumpovaným žaludkem. Dnes si jen stačí nahrát do mobilu tu správnou aplikaci a máte po svém boku cenného pomocníka.

Více než jen atlas hub

Aplikace na rozeznávání rostlin nejsou žádnou novinkou. Téměř totéž se dá říci i o aplikacích na rozeznávání hub. Je to přibližně dva roky, kdy nejen světlo světa, ale také houby světa spatřila mobilní aplikace Svampeatlas. Název je odvozen z dánského „svampe“, což znamená houby. V překladu tedy Atlas hub. Již tehdy dokázala rozpoznat více než 1 400 druhů hub. Umí je ovšem nejen rozpoznat, ale také zmapovat a sdílet souřadnice s ostatními uživateli. Jedinečnost atlasu spočívá také v tom, že se podařilo propojit oblast uživatelů-houbařů a přírodovědce, kteří mohou nahrané příspěvky využít v bádání. Díky aplikaci se razantně navýšil počet obrázků, GPS souřadnic a dalších dat v databázi,

Za dánskou aplikací stojí také Čech

Na vývoji této aplikace se podílel také český student Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity, Lukáš Picek. V Dánsku, pro které vznikla, se díky ní a jejím uživatelům podařilo zachytit i vzácné druhy, o kterých se myslelo, že již neexistují.

Kde aplikaci najít

Mobilní aplikaci Svampeatlas lze zdarma stáhnout z e-shopů Google Play nebo App Store. K dispozici je také webová verze. Uživatel, který do ní nahraje fotografii houby, získá obratem nejen název nalezeného druhu, ale také se dozví, jestli je jedovatá, jedlá, ve kterém měsíci se nejvíce vyskytuje a jak velký je její výskyt v posledních letech. S každou nahranou fotografií se databáze portálu rozšiřuje.

Nevýhodou aplikace je, že je v dánském jazyce. Můžete si však zvolit překlad do jiného jazyku. Ve webové verzi lze vybrat angličtinu. Případně si získané informace přeložit prostřednictvím jazykového překladače, např. Google překladač.

Česká aplikace

Kromě této aplikace existuje samozřejmě celá řada jiných aplikací na rozeznávání hub. Z uvedených e-shopů si můžete stáhnout např. českou Aplikaci na houby. Jednoznačnou výhodou je, že odpadá nutnost překladu. Nevýhodu je mnohem menší záběr atlasu. Obsahuje 200 nejběžnějších druhů.

Důvěřuj, ale prověřuj

Je potřeba mít na paměti, že se stále jedná pouze o nástroj umělé inteligence. Údaje z aplikací berte pouze jako orientační, buďte k nim kritičtí. Dánská aplikace by měla být v určování přesnější než česká, ale ani na ni stoprocentně nespoléhejte. Držte se zásady Co neznám, to nesbírám, a když už to posbírám, tak to nejím, ale třeba ukážu někomu zkušenějšímu. A ještě jedna rada na závěr. Houby si u lidí s citlivým zažíváním s alkoholem příliš nerozumí. Takže větší množství piva či něčeho tvrdého si dopřejte raději pouze při prohlížení atlasu než u konzumace houbového pokrmu. Alkohol v každém případě prodlužuje dobu trávení hub, které již tak patří k pomaleji stravitelným potravinám. Pokud dojde k otravě houbami, alkohol dokáže toxické účinky zesílit, podobně jako káva.

Může vás zajímat:

Kdy na houby. Ráno, přes den nebo když soused-houbař ještě spí?