Osud letiště v Líních stále nejistý! Továrna na výrobu baterií vzbuzuje emoce

PLZEŇ – Situace kolem bývalého vojenského letiště v Líních, místo kterého má být vybudována obří továrna koncernu Volkswagen na výrobu lithiových baterií, je nadále nejistá.

Včera vypršel termín, kdy ministerstvo obrany mělo dodat stanovisko, zda je letiště postradatelné, a nebo bude zachováno. Aerokluby, letci a obce tak zůstávají nadále v nejistotě, protože zástupci ministerstva se na toto téma odmítli vyjádřit. Také na adresu hejtmanství se v posledních dnech vznesla velká kritika projektu od dotčených obcí, které vlastní v areálu letiště pozemky, ale i od aeroklubů a letců. Proti stavbě tohoto gigantu se zvedla vlna odporu a byla sepsána petice za zachování letecké záchranné služby. Ta má už téměř 9 tisíc podpisů!

Rovněž názor starostů obcí, že na svých pozemcích továrnu na výrobu lithiových baterií nechtějí, se nemění. Nesouhlas a emoce vyvolala také zpráva o výstavbě bydlení pro budoucí pracovníky. Těch by mělo být víc než 4 tisíce. „My bychom chtěli, pokud by k tomu došlo, aby tam vznikly nikoliv ubytovny, ale obytná zóna, která by mohla být složena z obytných a řadových domků,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Nově hejtmanství připouští, že počítá i s variantou, že se při stavbě továrny zároveň zachová i letová dráha. Dobrou zprávou je, že letecké záchranné služba na letišti v Líních zůstane i nadále.