Pozor! Cestující ve Středočeském kraji musí i v pátek počítat s výpadky řady spojů PID

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Začátek roku dopadl pro integrovanou dopravu nepříliš slavně. Dva velcí dopravci – ČSAD Střední Čechy a Arriva City měli problém s nedostatkem řidičů a část spojů odřekli. Ani v pátek to nebude o moc lepší. Podle mluvčího Ropidu Filipa Drápala by se situace měla alespoň částečně stabilizovat od 5. 9. 2022

Proč nejsou řidiči

Dopravcům se dlouhodobě nedaří, prý kvůli vyčerpanému trhu práce, nalákat k volantům nové řidiče. To potvrzuje i mluvčí Arrivy Jan Holub, podle kterého je příčinou nedostatku řidičů špatná situace na trhu práce a vyšší nemocnost. „Přitom autoškolu jim hradíme,“ posteskl si Holub.

Šoféři si na sociálních sítích pro změnu často stěžují na špatné mzdy a nelidský přístup zaměstnavatelů. Někteří by i rádi vedle své práce jen vypomohli, ale podmínky dopravců jim nedávají šanci. A cestující? Ti si pro změnu stěžují na nepříjemné řidiče.

Středočeský kraj společně s Prahou už v červenci vypsaly celkem osm soutěží na provoz autobusových dopravců. Termín podání nabídek je na konci září. Někde je to ovšem problém, protože kvůli dotacím tam existují dlouhodobé smlouvy.

Co pojede, a co ne?

I když se pro některé spoje řidiči našli, na pátek PID ohlásil do odvolání (předpoklad 2.9.2022 23:50) neodjetí spojů 146, 155, 223, 326, 331, 344, 346, 348, 367, 368, 375, 461. Kompletní seznam je na stránkách Pražské integrované dopravy, kde se průběžně aktualizuje.

Podle informací od dopravců by se situace měla alespoň částečně stabilizovat od pondělka příštího týdne.