Provoz na trati do Mšena zatím zůstává. Kraj stále zvažuje zrušení, Mělník bojuje za záchranu!

MĚLNÍK – Boj za záchranku „Mšenky“, tedy železniční tratě Mělník – Mšeno – Mladá Boleslav pokračuje. Na jednání se koncem srpna sešli zástupci města Mělníka, radní Středočeského kraje pro dopravu, zástupci IDSK a starostové obcí ležících na trati.

Posunutý termín rozhodnutí

Středočeský kraj stále zvažuje zrušení trati, uvažovalo se i o ukončení provozu už v prosinci. Mělník, Mšeno i další obce chtějí ale trať zachovat. Výsledkem jednání bylo zatím pouze posunutí termínu případného ukončení provozu. Rozhodnutí o objednání dopravy se posunulo na červen 2023. Vznikl čas na hledání efektivního financování. Návrhy budou podle radního Boreckého kraj prověří.

Úspory a financování tratě

Důvodem rušení některých tratí, vč. tzv. Mšenky, je snaha kraje uspořit a účelněji vynakládat peníze. Obce, které budou chtít zachovat provoz, zřejmě budou muset i finančně přispět. „Budeme hledat kompromis,“ uvedl místostarosta Mělníka Milan Schweigstill.
Úspory by se podle něj měly hledat napříč systémem a uvažovat i o alternativní podobě veřejné dopravy. Tu by zajišťovaly třeba mikrobusy, v některých obcích by mohly být řešením i dopravci na objednání.

Alespoň o víkendech!

Mělník bojuje za zachování víkendového provozu. Autobusy nenahradí turistický potenciál této trati, který je základní podmínkou rozvoje Kokořínska

Argumenty proti zrušení

Spoje by podle plánu kraje měly nahradit autobusy. Obce ale argumentují jejich nevhodností pro turisty – zvláště cyklisty, nedostatkem řidičů autobusů v celém regionu i nevytížeností jiných spojů. V regionu se na silnicích nachází rovněž místa, kde se například autobus nevyhne ani s osobním autem.