Vážné, a přitom zbytečné úrazy. Nejčastější příčiny pádů se žebříků, kterým se lze snadno vyhnout

Se žebříku se dá spadnout kdykoli a kdekoli. Nicméně právě léto a podzim jsou obdobím, kdy z něho padáme nejčastěji. Obíráme totiž dozrávající ovoce, zastříháváme stromy a také využíváme dovolenou ke kutilským pracím všeho druhu včetně těch, které příliš neovládáme. Při troše šikovnosti se dá spadnout se žebříku a ublížit si i doma. Avšak venku na nás číhá nástrah podstatně více. Které chyby děláme nejčastěji, a hlavně úplně zbytečně?

Kvalitní žebřík

Dnes není problém koupit hliníkový žebřík, který je stabilní a zároveň lehký. Pokud jste ho však déle nepoužívali, zkontrolujte, že fungují veškeré zajišťovací západky a příčky pevně drží. Tento bod nepodceňujte zejména, když odněkud vydolujete starý dřevěný žebřík. Byť fortelně stavěný, zub času na něm často zahlodá více, než je únosné. Dřevo sesychá, praská, a tak se může snadno stát, že kdysi pevná příčka se pod vaší váhou zcela odloučí od žebříku a to i s vámi.

Pořádné ustavení

Na první pohled je tato rada zcela zbytečná. Je přece jasné, že žebřík musí být rovně a pevně zapřený. Jenže ne vždy je terén ideálně rovný, a když už rovný je, může být kluzký (např. nalakované parkety). Vynaložte však čas i práci a žebřík pečlivě vypodložte či zapřete tak, aby stabilně stál. Jinak hrozí, že se odporoučíte i s ním k zemi ještě dříve, než se uhnízdíte na jeho vrcholu.

Bezpečná přistávací plocha

Místo, kde byste v případě nehody mohli dopadnout, ukliďte. Odstraňte z něj všechny zbytečné předměty, o které byste se mohli zranit. Při pádu úplně stačí, když se potlučete. Pokud byste však hlavou dopadli na kovové kladivo, řezný nástroj nebo kámen, důsledky by mohly být fatální.

Správné těžiště

Žebřík nesmí být vychýlen z rovného směru a ani vy byste ho svým postojem neměli z tohoto směru vychylovat. Pokud někam nedosáhnete, raději žebřík přesuňte. Známe to však všichni. „Aha, tady vlevo to chce ještě trochu natřít, tak se trochu natáhnu. Nepolezu přece zase dolů a nebudu šoupat celým žebříkem.“ A tak vlajete na žebříku a vytahujete se za štětcem. „Ještě půl cenťáku a je to!“ A ten půlcentimetr rozhodl. Jste dole, a to i se žebříkem, barvou a možná i s nějakou zlomeninou.

Užitečné vychytávky

Práci vám mohou usnadnit nejrůznější pomůcky, např. odkládací pracovní plošinka nebo háček sloužící jako držák na kyblík, viz titulní obrázek. Také můžete zakoupit kovové fixátory, které zapíchnete do země a žebřík o ně opřete nebo je připevníte na nohy žebříku a do země zapíchnete celý žebřík.

S mobilem a zároveň bez něj

Pokud pracujete sami, je určitě dobré mít možnost přivolat si pomoc. Mějte tedy mobil po ruce tak, abyste ho při pádu pokud možno nerozbili a mohli použít. Na druhé straně však raději vypněte všechna vyzvánění. Když jste zabraní do práce, která navíc vyžaduje dobré držení rovnováhy, zazvonění vás může vylekat. Ztratit rovnováhu ve výšce je velmi jednoduchá věc. Není k ní opravu třeba žádné zvláštní dovednosti.

Ne! Nečekaným vyrušením

Vylekat vás může nejen neočekávané zazvonění mobilu, ale také třeba kolemjdoucí soused, který na vás přátelsky zahaleká. Leknete se a jste dole. Podobně nebezpečný může být i hmyz. Oženete se proti komárovi nebo vose a ztratíte rovnováhu. Velký pozor dávejte, pokud se chystáte pracovat v místech, kam pořádně nevidíte, např. pod přesahem střech. Můžete tam totiž narazit na vosí či sršní hnízda, netopýry či jiná překvapení. Zatímco netopýr vyplašeně uletí, vosy na vás zaútočí.

Dobrá kondice

Práce ve výšce, i třeba „jen“ ve dvou metrech, vyžaduje dobrou kondici, hlavně co se týká držení rovnováhy. Pokud jste však unaveni (o alkoholu ani nemluvě), držíte rovnováhu hůře, jste méně stabilní, a tudíž náchylnější k pádu. Totéž platí, pokud vám k práci na žebříku pořádně svítí slunce. Rychleji se unavíte, a navíc hrozí dehydratace.

Ochranné pomůcky a správná obuv

Lidé často nejen při práci doma, ale také v zaměstnání nepoužívají ochranné pomůcky. Minimem jsou zpravidla alespoň ochranné rukavice a brýle. Pokud stojíte na žebříku a něco čistíte, natíráte či řežete, je jen otázkou času, kdy se nějaká nezvaná částice usídlí přímo ve vašem oku. Zásadní je také pevná obuv s podrážkou, která neklouže po příčkách žebříku. Gumáky s hladkou podrážkou tedy nechejte v botníku a na cukle zapomeňte také.

Ať je pro vás žebřík spolehlivým parťákem, a nikoli místem z něhož jste nedobrovolně přistáli na tvrdé zemi 🙂