Přibývá psychických problémů dětí a mladistvých. Pojišťovny nabízejí příspěvky na odbornou pomoc

Přibývá dětí a mladistvých, kteří konči v ordinacích odborníků. Během posledních deseti let vzrostl počet pacientů do 18 let ošetřených u dětského a dorostového psychiatra o více než 50 %. Nejčastěji se potýkají s úzkostmi a depresemi a s poruchami příjmu potravy. Roste také počet sebevražedných pokusů, sebevražda je druhou nejčastější příčinou úmrtí mladých lidí do 24 let. Rovněž narůstá počet dětí s poruchou pohlavní identity.

Odborníci se shodují, že současné náročné období doléhá nejen na dospělé, ale také na dětskou psychiku. Počínaje kovidovou pandemií a související izolací, přes strach z války na Ukrajině a obavami z finančních problémů rodiny konče. Značným zdrojem stresu je pro mnohé děti také začátek školního roku.

Některé pojišťovny uhradí návštěvu odborníka

Důležité je věnovat dětem pozornost, nepodceňovat varovné signály, mluvit s nimi o jejich problémech a případně včas vyhledat odborníka. A právě s návštěvou odborníka může výrazně pomoci příspěvek zdravotních pojišťoven na psychosociální podporu v případech, které by nebyly normálně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. A právě o této možnosti mnoho rodičů či mladistvých neví, což je velká škoda.

Mezi pojišťovny, které tento příspěvek nabízejí, patří např. VZP či ČPZP. Příspěvek na Program podpory duševního zdraví nabízí ZPMV. V případě potřeby psychologické pomoci, kontaktujte tedy svou pojišťovnu s dotazem, zdali podobný příspěvek nabízí. Mnohé se v této pomoci neorientují jen na děti, ale také na dospělé. Náš výčet zdravotních pojišťoven je pouze orientační, nikoli úplný.

Kolik a za co vám může pojišťovna zaplatit

Například klienti VZP mohou čerpat až 5 000 Kč až na 10 terapeutických sezení. V roce 2022 se do programu psychosociální podpory zapojilo 514 terapeutů, většina z nich poskytuje terapie i pro dětské a mladistvé klienty. Seznam terapeutů naleznete zde.

Klienti ČPZP mohou čerpat až do výše 2 500 Kč. Příspěvek je určen pojištěncům od 7 let na psychosociální intervenci absolvovanou u vybraného odborného terapeuta s patřičnou kvalifikací. Seznam vybraných spolupracujících psychoterapeutů naleznete zde. Příspěvek lze poskytnout také na on-line konzultaci.

Zdroj: VZP, ČPZP, ZPMV