Řidiči, dejte ve čtvrtek pozor na silnicích. Vyjedou na ně zemědělci s traktory

BLANSKO – Ve čtvrtek dopoledne v době, kdy se v Praze na neformálním zasedání sejdou ministři zemědělství a rybolovu zemí EU, vyjedou na protest proti dotační politice státu zemědělské stroje na silnice Jihomoravského kraje.

Ve čtvrtek v devět hodin dopoledne vyjedou zemědělské stroje na nejrušnější tah v regionu silnici I/43 mezi Brnem a Svitavami. Kolona opakovaně projede úsek mezi Černou Horou a Letovicemi. Zemědělci z Blanenska se tak připojí k celorepublikovému protestu. Na protestní jízdu zemědělců bude dohlížet na silnici I/43 policie. Půjde o nahlášenou akci. „Na místě budou hlídky dohlížet na plynulost provozu. Kolony se budou tvořit, ale vše by se mělo obejít bez vážnějších komplikací,“ řekla policejní mluvčí Lenka Koryťáková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Protest pořádají Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR. Po společném jednání svazů to sdělila mluvčí komory Barbora Pánková. Protestní akci kritizuje Asociace soukromého zemědělství ČR, která sdružuje hlavně menší farmáře. Dotační politice vytýká, že doposud upřednostňovala hlavně velké podniky. Čtvrteční akce bude mít podobu protestní jízdy, přičemž podle komory by měly na silnice ve všech krajích vyjet stovky kusů zemědělské techniky.

Zemědělci považují nová pravidla hospodaření podle politiky EU za příliš ambiciózní a neodpovídající současným vysokým vstupním nákladům, především cen energií v zemědělské výrobě. V důsledku jejich uplatňování dojde podle nich k výraznému snížení konkurenceschopnosti evropského zemědělství vůči ostatním částem světa a následnému snížení objemu produkce. Požadují, aby nová pravidla byla o rok odložena a zemědělci tak měli dostatek času se na zásadní změny připravit.