Stovky dopravních nehod! Na silnicích Plzeňského kraje bohužel umírali i lidé

PLZEŇSKÝ KRAJ – Letní prázdniny patří z pohledu bezpečnosti silničního provozu k nejvíce rizikovým obdobím roku. Ani ty letošní se bohužel neobešly bez vážných smrtelných nehod.

I přesto, že se během tohoto období policisté zaměřili na řidiče osobních i nákladních vozidel, motocyklisty, řidiče autobusů, na tranzitní dopravu či vážení nákladních vozidel a kontrolovali také dodržování rychlosti a dodržování zákazu alkoholu či jiných omamných látek u řidičů a dalších účastníků silničního provozu, evidovali celkem 713 dopravních nehod. Vyhaslo při nich 11 lidských životů, 25 osob utrpělo těžká zranění a lehce zraněno bylo při dopravních nehodách 357 osob. „Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patří nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost či nedání přednosti v jízdě,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Nesprávnou jízdou řidiči způsobili 386 dopravních nehod, nepřiměřená rychlost má za následek celkem 131 dopravních nehod a nedání přednosti s následným střetem vozidel bylo evidováno v 84 případech. Pětašedesát řidičů, kteří zavinili dopravní nehodu, usedlo za volant pod vlivem alkoholu. U čtyřiačtyřiceti z nich byl výsledek dechové zkoušky vyšší než 1,5 promile alkoholu. Pod vlivem omamných a psychotropních látek pak řídili tři viníci dopravních nehod. Hmotná škoda na vozidlech byla během prázdninových nehod vyčíslena na 6,3 milionů korun. „Apelujeme na všechny účastníky silničního provozu, aby se chovali ukázněně a ohleduplně. Dodržování předpisů, ohleduplnost, tolerance a ukázněnost by jistě pomohly snížit počty dopravních nehod. V následujících měsících přejeme všem mnoho šťastných kilometrů a vždy bezpečný návrat domů!“ dodala mluvčí.