VIDEO: Konec dealera: Prodal stovky kilogramů konopí a kilogramy metamfetaminu za milióny

BRNO, HODONÍN – Celníci protidrogového oddělení brněnského odboru pátrání prověřovali od září loňského roku podezření z nelegálního obchodování s konopím a s psychotropní látkou metamfetamin.

V závěru akce pod krycím názvem „FIXA“ provedli celníci na Brněnsku, Ostravsku a Hodonínsku 19 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků. Zajistili při tom varnu metamfetaminu, půl kilogramu metamfetaminu, prekurzory k jeho výrobě, jeden a půl kilogramu konopí, tekutou extázi, pozemek v hodnotě tři a půl milionu, 700 tisíc v hotovosti, 700 tisíc na bankovním účtu, výpočetní techniku a další důkazní materiály. Zadrženo bylo deset osob. V průběhu trestního prověřování vyšlo najevo, že v letech 2019 až 2020 prodal muž 80 kilogramů konopí za čtyři miliony do Polska, kde měl polský kupec vlastní odběratelskou síť. Zároveň od téhož muže koupil za 6 tisíc EURO dva kilogramy MDMA. V minulosti mohl muž prodat až stovky kilogramů konopí. Drogy ukrýval v bytě a v pronajatých garážích, do jeho obchodů zapojil i svoji manželku. Obchodem s drogami si mohl vydělat osm milionů korun. Peníze použil na nákup pozemku a na rodinné výdaje. Prodal sedm kilogramů metamfetaminu a bylo zadokumentováno 600 kusů tablet extáze.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Hlavní pachatel, který byl dříve trestán na území Slovenské republiky za drogovou trestnou činnost, působil na drogové scéně více než deset let. Měl uzavřenou skupinu odběratelů, ve které fungovala vzájemná důvěra, kdy peníze za předané drogy inkasoval zpětně nebo před dodávkou drog podle aktuálních finančních možností odběratelů. „Za nezákonné jednání hrozí hlavnímu pachateli 8 až 12 let trestu odnětí svobody, přičemž stále existuje možnost překvalifikování skutku na vyšší sazbu 10 až 18 let trestu odnětí svobody,“ sdělila mluvčí celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková.