Zastupitel Bruntálu schvaloval vpád Ruska na Ukrajinu, u soudu dostal pokutu

BRUNTÁL / OPAVSKO – Okresní soud v Bruntále vyměřil místnímu zastupiteli, Danielovi Makayovi, který letos v únoru na sociálních sítích schvaloval útok Ruska na Ukrajinu, pokutu ve výši 45.000 korun. Čelen místního sdružení SPD, Makay, s trestem nesouhlasí a ještě v soudní síni se proti verdiktu soudu odvolal.

Za podezření z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy Makayovi hrozilo až 3leté vězení. Případ se dostal k soudu mimo jiné kvůli výrokům Makaye, že by Rusko mělo na Ukrajinu shodit vodíkovou bombu. Toho se měl Makay dopustit letos v únoru.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Vůbec nerozumím tomu, proč je omezována svoboda slova. Celé to bylo namířené jen proti fašismu na Ukrajině, nic nebylo proti ukrajinskému lidu. Mám na Ukrajině přátele, vozil jsem tam i humanitární pomoc,“ řekl dnes Makay před soudem.

Pokuta 45 tisíc korun je pro žalobce úspěch. „Přesně to jsme v závěrečném návrhu žaloby chtěli,“ řekl po jednání u soudu žalobce Tomáš Rajtr.

„Uložili jsme trest alternativní. Tedy peněžitý,“ uvedla k případu i soudkyně případu, Jana Janečková. Dále neopomenula zdůraznit, že obžalovaný na svých názorech trvá i přesto, že ruská agrese na Ukrajině trvá už osmý měsíc.