Zkontrolujte si inkasní limit pro SIPO. Česká pošta zavádí nový poplatek za SIPO e-mailem

Službu SIPO využívaly ke konci loňského roku více než tři milióny lidí. Ceny celé řady služeb v rámci SIPO byly průběžně zvyšovány. Avšak pokud jste platili SIPO inkasem ze svého účtu a doklad vám chodil e-mailem, nemuseli jste platit nic. Toto se v brzké době změní. Pošta nyní rozesílá svým klientům informace, aby si kvůli poplatku navýšili limit pro SIPO. O jakou částku se jedná a odkdy ji budete muset platit? A co je vlastně ono tolik známé SIPO?

Co je SIPO

Začněme poslední otázkou. Ačkoli SIPO je využíváno velkým množstvím lidí, ne každému je úplně jasný jeho princip. Jedná se o zkratku pro službu nazvanou Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva, kterou poskytuje Česká pošta. Tato specifická služba umožňuje sdružit několik plateb do jednoho hromadného příkazu a zaplatit všechny platby společně v jedné částce. Nejčastěji se používá pro přehledné sjednocení pravidelných plateb jako jsou platby za nájem, energie a vodu, poplatky za internet, rozhlas a TV. Záleží čistě na vás, jaké platby si do služby SIPO navedete. Kromě zmíněných se často jedná také o předplatné časopisů nebo pravidelné platby na stavební spoření či poplatky za odvoz odpadu.

SIPO číslo a jeho výhody

Pro zřízení služby SIPO požádáte na kterékoliv pobočce České pošty o přidělení tzv. spojovacího čísla, které obdržíte na počkání. Dané číslo pak oznámíte poskytovatelům služeb, kterým chcete takto platit. Spojovací číslo je vázáno na osobu a jedná se o tzv. jedinečný identifikátor, jež vám zůstane, i když se třeba přestěhujete.  Po navedení služby vám všechny platby odcházejí z účtu najednou k danému dni v měsíci. Z výpisu, který obdržíte, jasně vidíte, komu jste a kolik v rámci SIPO „balíku“ zaplatili. O rozdělení stržené sumy na platby pro jednotlivé příjemce se následně postará samotná Česká pošta.

Zdražení vás bolet nebude

SIPO služby jsou zpoplatněny. Nejvýhodnějším způsobem SIPO platby bylo a stále je, zavedení inkasa z vašeho bankovního účtu, přičemž doklad vám chodil e-mailem. Služba byla totiž zcela bez poplatku. Od 1. října však Česká pošta zavádí poplatek, a to 5 Kč za odeslaný e-mail s dokladem o provedení inkasa v rámci SIPO platby.

Pozor na nastavení limitu ve vaší bance

Nejedná se o žádnou astronomickou částku, nicméně Česká pošta upozorňuje své klienty, aby si zkontrolovali výši limitu nastavenou pro inkasní platby. Pokud mají totiž limit nastavený na korunu přesně, mohlo by se stát, že by platby kvůli 5korunovému navýšení neodešly, což znamená vždy starost navíc.