Hasiči a záchranáři museli přispěchat k horolezci, který se zřítil ze skály

JIČÍNSKO – Mladý muž se toto úterý zřítil v centru skalního města v Prachovských skalách z výšky více než 25 metrů. Horolezec utrpěl při pádu vážná zranění, musel být uveden do umělého spánku a napojen na přístrojové dýchání.

Na místo vyrazily výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby, jičínští záchranáři spolu s lékařem, letečtí záchranáři a profesionální hasiči z Jičína. „Letečtí záchranáři vzhledem k místu události vzlétli s kompletní výbavou připraveni realizovat zásah s pomocí lanového podvěsu. Díky mistrovství pilota a precizní součinnosti celé posádky se ale nakonec podařilo s vrtulníkem přistát v bezprostřední blízkosti zraněného,“ říká mluvčí královéhradeckých záchranářů Ivo Novák.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Posádky sanitek musely s celou potřebnou výbavou v náročném terénu zdolat kus cesty pěšky. Po stabilizaci životních funkcí záchranáři letecky transportovali zraněného muže do traumacentra v Hradci Králové.

„Na skále zůstal sám bez lana doprovod zříceného horolezce. Hasiči-lezci vylezli na nahoru a postarali se o to, aby se osoba dostala bezpečně dolů,“ doplňuje k události mluvčí hasičů Martina Götzová.