Podvodníci používají na internetu různé legendy. Opět vytáhli z účtu obětí desetitisíce

ZNOJMO – Podvodníci používají ve virtuálním světě různé legendy a snaží se zneužít důvěřivosti lidí. Svědčí o tom dva poslední případy z tohoto týdne ze Znojemska.

Čtyřicetiletého muže neznámý pachatel na internetu připravil o 90 tisíc korun. Jako záminka mu posloužila výplata příspěvku na děti ve výši 10 tisíc korun. Aby prý mohla být tato sociální dávka vyplacena, potřeboval ověřit kontaktní údaje. Když pak měl veškeré informace k internetovému bankovnictví, neodeslal na účet 10 tisíc, ale naopak odcizil devětkrát víc. Osmdesátiletého muže zřejmě ohromila vidina zisku, když mu neznámý pachatel po telefonu začal vysvětlovat zajímavou a výhodnou investici do akcií. Podvodník působil tak přesvědčivě, že senior souhlasil s instalací aplikace k dálkovému přístupu do jeho mobilu a přihlášení se do internetového bankovnictví. Pak už jen sledoval, jak si někdo cizí z jeho účtu sám odeslal 114 tisíc korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Oba muži udělali zásadní chybu, že sdělili neznámému člověku přístupové údaje k internetovému bankovnictví. Starší pán navíc souhlasil se vzdáleným přístupem do svého přístroje. „Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo nebo email,“ upozornila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.