Dny NATO: Přes 100 tisíc diváků neodradil dopravní kolaps ani vrtkavé počasí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Před 110 tisíc diváků přišlo do Mošnova během posledního víkendu na přehlídku nejen vojenské techniky Dny NATO.

Pohled na letové ukázky a speciální armádní vybavení v akci lidem nepokazilo ani nepříznivé počasí, které se nad Ostravskem přehnalo v neděli. Pro nevhodné oblačné počasí musel organizátor zrušil taktický výsadek HALO, při kterém aktéři vyskakují z letadla ve výšce skoro čtyř kilometrů a padák otevírají až v limitním okamžiku nad zemí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Doprava na letiště se komplikovala hlavně v sobotu. Může za to vysoký zájem veřejnosti. Lidí přišlo okolo 85 tisíc, což je trojnásobek loňského počtu návštěvníků.

Ačkoliv České dráhy na letiště vyslaly několik speciálních vlaků, u letiště ve všech směrech tvořily i dlouhé kolony aut, ve kterých lidé čekali na zaparkování desítky minut.

Menší návštěvnost v neděli byla ovlivněná počasím. Lidí přišlo len 25 tisíc a k dopravním komplikacím tak nedocházelo.

„Děkuji vám, veřejnosti, že jste přišli, že armádě důvěřujete. Mohu vám slíbit, že armáda vás nezklame. Pokud ji budete potřebovat, tak tady bude a bude fungovat dobře,“ řekl k příležitostí Dní NATO náčelník Generálního štábu Armády České republiky, Karel Řehka.

K vidění byla na mošnovském letišti stovka letadel a okolo tisíce nejrůznější vojenské techniky. Svůj program samozřejmě předvedl i vicemistr světa, mistr Evropy a mistr České republiky v akrobatickém létání Martin Šonka. Letoun, který se tentokrát stal jeho parťákem, byl Zlín Z142.

Mezi nejpoutavější ukázky letos patřila simulace doplnění paliva za letu z německého turbovrtulového letounu A400M Atlas. K němu se ve vzduchu připojily a cvičně tankovaly české Gripeny.

Opomenout nemůžeme ani formaci švýcarské akrobatické skupiny Patrouille Suisse na proudových letounech F-5. Ve dvacetiminutovém vystoupení piloti předvedli mimo jiné i nálety proti sobě.