Památník krále Jiřího z Poděbrad: Za Jiříkovými osudy na zámek do Poděbrad

Poznejte život a odkaz českého krále Jiřího z Poděbrad na poděbradském zámku. Zámek je jednou z dominant lázeňského města Poděbrady, kde v nejstarší části středověkého hradu, v bývalé kapli Klanění svatých Tří Králů je umístěn Památník krále Jiřího z Poděbrad. Seznamte se prostřednictvím výjimečných gotických nástěnných maleb a stovek vystavených exponátů s historií 14. a 15. století, kdy poděbradské panství vlastnili páni z Kunštátu.

Památník krále Jiřího z Poděbrad je památkou na Jiříka

Navštivte zámek Poděbrady a seznamte se s životem a odkazem českého krále Jiřího z Poděbrad. Památník vám představí Jiříkovy osudy, všímá si peripetií jeho potomků a připomíná králův odkaz v české i regionální historii. Hlavně však klade důraz na Jiříkův návrh mírové organizace křesťanských panovníků, myšlenku, která předběhla svoji dobu. Uvidíte zde například několik věrohodných kopií historických dokumentů a knih. Nahlédnete do života lidí ve středověku na Poděbradsku. Neopomeňte se zastavit na poděbradském náměstí, kde stojí jedna z dominant expozice, Pomník Jiřího z Poděbrad.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Pomník krále Jiřího od Bohuslava Schnircha v Poděbradech. Autor: Michal Louč. Zdroj: Wikimedia Commons BY-SA 3.0
Pomník krále Jiřího od Bohuslava Schnircha v Poděbradech. Autor: Michal Louč. Zdroj: Wikimedia Commons BY-SA 3.0

V navazující expozici, která je věnovaná čelnému představiteli generace Národního divadla, sochaři Bohuslavu Schnirchovi (1845–1901), poznáte bohatou tvorbu představenou desítkami pracovních a soutěžních návrhů a modelů. Jedná se samostatné plastiky (pomníky krále Jiřího v Poděbradech nebo svatého Václava pro Václavské náměstí), ale také plastické výzdoby neorenesanční české architektury (Národní divadlo, Národní muzeum, Rudolfinum, Umprum muzeum či Zemská banka, popř. městská pojišťovna a spořitelna v Praze).
Expozici uzavírá lapidárium v zámeckém sklepě, kde jsou kromě kamenných artefaktů vystaveny i raně středověké monoxyly.

Expozice v Památníku krále Jiřího z Poděbrad. Zdroj: Polabské muzeum
Expozice v Památníku krále Jiřího z Poděbrad. Zdroj: Polabské muzeum

Zámek Poděbrady byl hrad a díky proutku i naleziště pramene

Poděbradský zámek je stavbou, kterou určitě nepřehlédnete. Vznikl přestavbami původního královského vodního hradu postaveného Přemyslem Otakarem II. Až do roku 1495 jej vlastnili páni z Kunštátu, jehož příslušníci se psali jako páni Kunštátu a Poděbrad. Hrad byl dlouho považován za rodiště českého krále Jiřího z Poděbrad, který je známý především jako „husitský král”. Narodil se roku 1420, ale přesné datum ani místo narození není známé.
V letech 1495 až 1840 se panství i s hradem stalo královským a císařským majetkem. Postupně se hrad stavebními úpravami přeměnil do zámecké podoby.
Dnes je zámek Poděbrady součástí městské památkové zóny, je zapsán v soupisu Národních kulturních památek České republiky a nachází se zde muzeum – Památník krále Jiřího z Poděbrad.
Významným datem pro Poděbrady se stal rok 1905, kdy hrabě Bülow s pomocí proutku přímo na nádvoří zámku našel vodní pramen. Tím se Poděbrady staly lázeňským městem.

Poděbradský zámek. Autor: Lukša. Zdroj: Wikimedia Commons BY-SA 4.0
Poděbradský zámek. Autor: Lukša. Zdroj: Wikimedia Commons BY-SA 4.0

Kdy se vydat na výlet do Památníku krále Jiřího z Poděbrad?

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích v expozicích poděbradského zámku najdete na internetových stránkách Polabského muzea.

Místo výletu

Kraj: Středočeský
Okres: Nymburk
Město: Poděbrady

Kontakt

Polabské muzeum
Na Dláždění 68
290 01 Poděbrady

tel.: +420 325 612 640
e-mail: info@polabskemuzeum.cz
www.polabskemuzeum.cz

Tip na fajn výlet

Zajímá vás historie tajemného národa Keltů? Pak přijeďte do středočeské obce Dobšice ležící v Polabské nížině. Ocitnete se na území, které před několika tisíci lety obývali Keltové. V dobšickém muzeu a v nedalekém keltském oppidu uvidíte, jak lidé z mladší doby železné žili a hospodařili.