Snímku filmařů ze zlínské univerzity se otevřela cesta ke studentskému Oscarovi

ZLÍN – Krátkometrážní konverzační drama Ostrov svobody s Jiřím Mádlem a Judit Bárdos v hlavních rolích na konci září vzlétá vstříc festivalové distribuci. Na světové premiéře v rámci International Film Festivalu v albánské Tiraně ho organizátoři zařadili do prestižního OSCAR qualifying výběru, který projektu otevírá cestu k nejznámějšímu filmovému ocenění.

Ostrov svobody je absolventský a doktorský snímek, který vznikl na ateliéru Audiovizuální tvorby při Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně podle scénáře a v režii Petra Januschky a pod vedením výkonného producenta Františka eF. Horváta. Film, který se celý odehrává v roce 1983 na palubě letadla Československých aerolinií během letu z Prahy do Havany, byl natočen na začátku loňského září v Leteckém muzeu v Kunovicích. Jiří Mádl a Judit Bárdos zde ztvárňují dva přátele z dětství, kteří se nyní po mnoha letech nečekaně potkávají na palubě dovolenkového letu na socialistickou Kubu. Začínají spolu hovor a každá odpověď, pohled a letmý dotek upevňují pouto, které mezi nimi znovu vzniká. Po romantické noci ale přichází chladné ráno nad Atlantikem, které oba nečekaně postaví před fatální životní rozhodnutí.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Je pro nás všechny velkou ctí, že náš film uvede ve světové premiéře právě festival v Tiraně. V letošním roce se uskuteční jeho již dvacátý ročník. Organizátoři zařadili Ostrov svobody do sekce, který je tzv. OSCAR qualifying, což projektu otevírá potenciální cestu k prestižnímu studentskému Oscaru. Stejně velkou radost nám dělá i prezentace filmu v Kanadě, která je také v našem příběhu podstatná. Nejvíce se ale těším na reakce diváků na náš film, který je ve svém jádru polemikou o vztahu lásky a svobody,“ uvádí režisér Petr Januschka, absolvent studia scenáristiky a režie na ateliéru Audiovizuální tvorba FMK UTB ve Zlíně, kde nyní pokračuje v doktorském studiu.

Snímek se natáčel kvůli covidu od roku 2019, což je na studentský film nezvykle dlouhá doba. Oficiálně se také stal nejrozsáhlejším a finančně nejnákladnějším projektem v historii ateliéru Audiovizuální tvorba FMK UTB ve Zlíně. Nemohl by vzniknout bez koprodukční podpory České televize, Nadačního fondu FILMTALENT Zlín, IS Produkce, Analog Vision a zeroin s.r.o. Neméně klíčová byla podpora statutárního města Zlín, Leteckého muzea v Kunovicích a partnerů Bumerang Film, Histogram a Kouzelná animace. „Takzvaně před kamerou mohou diváci vidět přesně třináct herců a hereček a více než čtyřicet komparsistů a komparsistek. V přípravách, výrobě i postprodukci však za projektem stojí dalších více než sto třicet lidí, bez kterých by Ostrov svobody nikdy nemohl vzniknout a kterým patří obrovské díky,“ doplňuje František eF. Horvát.