Konec dealera pervitinu: Nakupoval léky v Polsku a zásoboval vařiče pervitinu

BRNO – Díky výborné spolupráci s polskými kolegy se podařilo jihomoravským kriminalistům zadržet dealera pervitinu i několik jeho odběratelů.

Kriminalistům z TOXI týmu se koncem minulého týdne podařilo úspěšně vyřešit případ, na kterém pracovali více než rok. Úzce spolupracovali i se svými polskými kolegy. V neděli se jim podařilo zadržet osmapadesátiletého muže, který několik měsíců jezdil do Polska nakupovat léky obsahující pseudoefedrin pro výrobu pervitinu. Neobvyklé bylo, že na své výpravy se vydával vlakem. V Polsku v několika lékárnách nakoupil různé druhy tablet obsahujících pseudoefedrin k výrobě drogy a občas si převzal i hotový pervitin. Léky i hotovou drogu prodával uživatelům a zejména výrobcům pervitinu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Během zastávky vlaku ve Vyškově zvládl dealer předat drogu přes okýnko svému známému odběrateli. Toho následně kriminalisté zadrželi. Po příjezdu z Polska do Brna předal téměř 400 tablet s obsahem pseudoefedrinu ukrytý v plastové lahvičce od ochuceného mléka dalšímu muži, který na něj čekal v provozovně rychlého občerstvení. Po předání tablet a peněz se tento muž i s léky vydal směrem na Nové Sady, kde se před zadržením kriminalisty pokusil kontrabandu zbavit. Ani odhození tašky s léky ukrytými v lahvičce od mléka mu však nepomohlo. Při následné domovní prohlídce u něj kriminalisté objevili varnu pervitinu. Samotný dealer byl po předávce zadržen nejen s pervitinem, ale i se sušenými rostlinami marihuany. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Muž je stíhaný vazebně,“ uvedla policejní mluvčí Petra Ledabylová. „Jen o den později zadrželi polští kriminalisté jednoho z odběratelů léků od obviněného muže, který se výrobě pervitinu věnoval ve velkém a u kterého v době zadržení objevili dva kilogramy této drogy,“ dodala Ledabylová.