Léto se rozloučí víkendem plným akcí pro celou rodinu

ZLÍNSKÝ KRAJ – Nadcházející víkend 23. – 25. září je pomyslným rozloučením s létem a přivítáním podzimu. Není divu, že se ve Zlínském kraji koná celá řada krásných programů, pozornost budou budit především ty folklorní. Zejména proto, že krása východomoravské lidové kultury je jedinečná.

V pátek v podvečer začínají Hody s právem v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Bohatý třídenní program obsahuje páteční vernisáž výstavy obrazů V. Kodrly a fotografií A. Kodrlové, sobotní hodovou mši, krojovaný průvod – obchůzku města, ochutnávku burčáků i vín, a rovněž hodovou zábavu. V neděli se bude pokračovat tradičním vozením berana.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V nedalekém Parku Rochus proběhne v sobotu 24. září od 10 do 16 hodin již 8. ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Areál skanzenu se promění v tradiční jarmark toho nejlepšího ze slovácké kuchyně. Letos jsou hlavním tématem trnky, a to ve všech myslitelných podobách. U bálešů a patentů s povidly to zřejmě neskončí.

Krásný program s poetickým názvem Zamykání chaloupek připravilo na sobotu 24. září i Muzeum v přírodě Rymice na Kroměřížsku. Nabídne program pro děti i dospělé. Akce se koná v areálu na Hejnici pouze za příznivého počasí. Zájemci si budou moci prohlédnout některé tradiční podzimní či zimní práce, které pro naše předky byly běžnou součástí hospodářského roku. Jsou to sklizeň obilí a činnosti s ní spojené, zpracování vlny či práce na kolovrátku.

Vedle lidové kultury a folkloru ožije Zlínský kraj dalšími zajímavými akcemi

Světlo Valmez je festivalem vizuálního umění, spojuje festivaly světel známé z velkých měst s přehlídkami hudby a živých performancí, a tuto kombinaci navíc umocňuje valašským geniem loci. Právě na propojení videomappingu a světelných instalací s hudbou sází i 4. ročník tohoto festivalu, který se uskuteční v pátek 23. září. Podle slov organizátorů do Valašského Meziříčí dokáže nalákat stejný počet diváků, jako je obyvatel města.

Celodenní farmářský a řemeslný trh plný regionálních pochutin je součástí Svatováclavských slavností plánovaných na sobotu 24. září v Napajedlích, které se ponesou spíše v historickém duchu. Návštěvníci akce s více než dvacetiletou tradicí se mohou těšit na historií inspirovaná vystoupení Divadelního souboru Zdeňka Štěpánka, na rytířské souboje a šermířská klání, i na pochodňový průvod městem.

Valašské muzeum v přírodě neboli skanzen v Rožnově pod Radhoštěm se v den podzimní rovnodennosti, v pátek 23. září, stane cílem milé akce Podzimního putování s broučky, která coby připomínka Karafiátových Boučků začíná v 18.30 u hudebního altánku. Součástí lampionového průvodu bude také maskot akce – brouk Prskavec. Do Dřevěného městečka bude vstup volný.