Nový prohlídkový okruh na pardubickém zámku otevřen. Uslyšíte i příběh pánů z Pernštejna

PARDUBICE – Na pardubickém zámku se pro návštěvníky v úterý otevře nový prohlídkový okruh Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách. Uslyšíte příběh o pardubickém šlechtickém sídlu, kdy ve městě působili páni z Pernštejna a prohlédnete si i ty doposud nepřístupná místa.

V pěti tematických částech a v autentických kulisách dochované architektury návštěvníci uvidí historicky nejhodnotnější části národní kulturní památky Zámek Pardubice. „Pro Pardubický kraj, který zámek posledních více než 20 let spravuje prostřednictvím své příspěvkové organizace – Východočeského muzea, to je skutečně zásadní předěl v prezentaci zámku. Donedávna mnoho lidí v republice ani nevědělo, že je v Pardubicích nějaký zámek. V nové zámecké expozici, která vznikla v rekonstruovaných prostorách s velkým přispěním evropských fondů, nás historici spolu s architekty, výtvarníky a uměleckými řemeslníky moderním způsobem vrací do dob největší slávy Pardubic. A já věřím, že od dob Pernštejnů nebyl zámek v takové kondici, jako je dnes,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Úvodní část expozice se odehrává ve velkém gotickém sále, kde vám historická mapa ukáže významná sídla Pernštejnů.

Jako další se návštěvníci podívají do prvního patra paláce, kde se nacházejí tři reprezentativní rytířské sály s fragmenty původních nástěnných maleb. Součástí okruhu jsou i mohutné valy a hradby, které v sobě uzavíraly rozsáhlé zbrojní sklady, které umožňovaly rychle vyzbrojit vojsko zemské hotovosti. Celý zámecký okruh si můžete projít samostatně nebo s průvodce a komentovanou prohlídkou. Otevřený je každý den kromě pondělí, od deseti do osmnácti hodin. Komentované prohlídky se konají každou celou hodinu, poslední v sedmnáct hodin. Vstupné je dvě stě dvacet korun, snížené sto deset korun.