Od pondělí policisté zajistili 383 nelegálních migrantů i převaděče

ZLÍNSKÝ KRAJ – Napilno měli v posledních dnech policisté v příhraničních oblastech Zlínského kraje. Od pondělí do dnešního rána tu narazili na 383 nelegálních migrantů. Od začátku migrační vlny jich bylo již 2 237.

Zajištění uprchlíci jsou podle policie převážně ze Sýrie. „Poslední záchyty jsme měli dnes v noci ve Starém Městě, Bystřici pod Lopeníkem a v Uherském Brodě. Jednalo se o 17 Syřanů,“ informovala policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Včera ráno se také podařilo zajistit převaděče z Turkmenistánu, který za úplatu pomáhal migrantům překročit hranici ze Slovenska do České republiky. „Tento cizinec převážel čtyři běžence v osobním automobilu a poté je vysadil v obci Strání. Při zpáteční cestě jsme převaděče dopadli,“ uvedla Kyšnerová.

Zajištěné migranty policisté převáží do Migračního pointu v Holešově. Tam se uprchlíci zaevidují, provedou se identifikační úkony a zjišťuje se jejich totožnost. „Poté jim vystavíme sdělení, ve kterém jsou poučeni o povinnosti neprodleně opustit Českou republiku. V případě, že se rozhodnout setrvat na našem území mají povinnost dostavit se na odbor azylové a migrační politiky, kde požádají o vízum za účelem strpění pobytu na území. V holešovském pointu běžně odbavíme okolo 150 migrantů za den, vypomáháme i kolegům z Jihomoravského kraje,“ popsala mluvčí.

Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR