Podzimní Flora se koná na přelomu září a října, připomene zakladatele genetiky Gregora J. Mendela

OLOMOUC – Jedinečná expozice v pavilonu A s gotickými oblouky plnými květin, velké Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima, ochutnávky vína v rámci akce Dny moravských vín, Mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela či expozice Českého zahrádkářského svazu s oblíbeným posezením u vína a pěstitelskou poradnou.

To vše je spolu s bohatým doprovodným programem součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex. S podtitulem Plody otce genetiky se koná od čtvrtka 29. září do neděle 2. října na olomouckém Výstavišti Flora. Hlavní expozice v pavilonu A nese název Plody otce genetiky, připomene letošní 200. výročí narození Gregora J. Mendela – objevitele základních principů dědičnosti. Autory hlavní expozice jsou uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. Pavilon A díky nim připomene Mendelovo působiště – augustiniánský klášter v Brně, jemuž vévodí bazilika Nanebevzetí Panny Marie postavená ve stylu slezské gotiky. „Dominantním prvkem expozice tak bude sakrální gotická architektura, a to včetně velkých zhruba pětimetrových oblouků plných květin, které se budou klenout napříč celým pavilonem. Součástí expozice budou kromě floristické výzdoby samozřejmě i prvotřídní výpěstky nejrůznějších odrůd a druhů od nejlepších tuzemských zelinářů a ovocnářů,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Součástí hlavní expozice tak budou – coby připomínka Mendelovy vědecké práce – také vědecko-výzkumné laboratoře. A to díky spolupráci olomouckého výstaviště s Výzkumným ústavem rostlinné výroby a s Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Rektor Mendelovy univerzity v Brně profesor Jan Mareš pak tento rok převzal také záštitu nad celou podzimní výstavou. Zásadní podíl na vzniku hlavní expozice má jak významná finanční podpora od Statutárního města Olomouce, tak i dlouhodobá spolupráce Výstaviště Flora Olomouc s řadou profesních organizací. Ty výstavě dodávají záruku odbornosti, kvalitní edukace a exkluzivního přístupu k výpěstkům té nejvyšší kvality. „Konkrétně jde o Zelinářskou unii Čech a Moravy, Ovocnářskou unii Moravy a Slezska, Školkařský svaz Ovocnářské unie České republiky a také Svaz školkařů České republiky,“ uvedla Eva Fuglíčková.

Na galerii pavilonu A pak bude připravena prezentace členů sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ – dalšího z partnerů Výstaviště Flora Olomouc.

Hvězdy z pořadu Peče celá země dorazí na festival Olima

Zvláštní pozornost návštěvníků si díky účasti známých osobností zaslouží festival gastronomie a nápojů Olima. Jeho součástí je mimo jiné od 29. od 30. září 26. ročník tradiční kuchařské soutěže určené mladým kuchařským talentům Gastro Olomouc Olima Cup a dále od 1. do 2. října 4. ročník cukrářské soutěže Moravský cukrářský šampionát. „A právě na zápolení cukrářů zavítají coby moderátoři hvězdy z pořadu Peče celá země známý cukrář Josef Maršálek a Tereza Bebarová,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Velké oblibě se u návštěvníků gastrofestivalu Olima těší také mezinárodní Grand Prix ovocných destilátů Flora košt, soutěžní klání o nejlepší marmeládu Flora džem a také soutěž Flora mošt. Uskuteční se zde i slavnostní vyhlášení letošních držitelů certifikátu Regionální potravina Olomouckého kraje a Výrobek Olomouckého kraje.

Návštěvníci se dále kromě bohatého doprovodného a kulturního programu mohou těšit na soutěž pro žáky základních škol Dýňodlabání či na prodejní Mezinárodní včelařskou výstavu Hanácká včela pod patronátem Českého svazu včelařů.

Velkému zájmu se především u menších návštěvníků na výstavách Flora Olomouc těší oblíbená venkovní expozice domácích zvířat Babiččin dvoreček. Připravena bude i letos. Součástí akce je pak i samostatná expozice v historické oranžerii.

V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc – Hortikomplex pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy od 29. září do 14. října akci Rozkvetlé památky – přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v trojici olomouckých chrámů. Jde o Husův sbor, kostel svatého Cyrila a Metoděje v městské části Hejčín a chrám Zvěstování Páně na Dolním náměstí.

Flora Olomouc se koná od čtvrtka do soboty od 9:00 do 17:00 hodin, v neděli od 9:00 do 16:00 hodin. Vstupenky můžete zakoupit online ZDE.