Sdílená kola se pro Boleslaváky stala hitem. Jen v letní sezóně bylo přes 77 tisíc výpůjček!

MLADÁ BOLESLAV – Uživatelé sdílených kol v Mladé Boleslavi v nejexponovanějším letním období od června do srpna uskutečnili 77 651 výpůjček. Tedy průměrně 844 za den, podobně jako už v předchozím roce.

Klíčovou roli v oblibě sdílených kol hraje podle prvního náměstka primátora Jiřího Boušky jak kvalitní síť cyklotras po městě, tak patnáctiminutovka zdarma, během které se dá na kole projet v podstatě celou Mladou Boleslav.

„Postupně také rozšiřujeme parkovací zóny určené sdíleným kolům i do příměstských částí, nedávno jsme řešili například umístění v Debři a Jemníkách,“ uvedl dále náměstek Bouška.

Ke zkvalitňování služeb od července přispívá také nový nabíjecí terminál v ulici U Stadionu vedle hlavního vstupu do Městské sportovní haly. Stanice pojme až deset elektrokol a díky jejich samonabíjení se zvyšuje jejich dostupnost a využití ve městě. Nově již není nutné dobíjet každé elektrokolo v dílně.

Uživatelé sdílených kol mají prvních patnáct minut jízdy zdarma. V případě překročení výpůjčky přes čtvrt hodinu se účtuje 16 korun za následujících 30 minut. Nemění se ani cena za jízdu na elektrickém kole, kde sazba činí 1 Kč/1 min. Přibližně 95 procent jízd trvá do 15 minut – čili za ně uživatelé neplatí.

V Mladé Boleslavi je k dispozici vždy nejméně 140 mechanických kol a 10 elektrokol, které provozuje společnost NextBike. Na bikesharingu se finančně podílí také Nadační fond Škoda Auto.