Jihlavská záchytka má letos rekordní rok. Tisícím klientem byla opilá mladá žena

JIHLAVA – Záchytná stanice v Jihlavě překonala tento týden tisícovku přijatých osob, což napovídá, že letošek bude v tomto směru rekordní. Oproti minulým letům jsou mezi zdejšími klienty stále častěji ženy.

Tisíc záchytů zaznamenali pracovníci jihlavské záchytky o celý měsíc dříve než v předchozích letech. I nadále platí, že na záchytce končí většinou, a to až z 88 procent, muži. „I tady jsme ale zaznamenali v uplynulých dvou letech změnu, žen nám přibylo,“ říká vedoucí jihlavské záchytné stanice Lukáš Černý.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Noc, během které se počet zachycených osob přehoupl na čtyřmístné číslo, byla velmi rušná. „S kolegou si předáváme službu. Paní na osmičce odmítá říci, jak se jmenuje a ani po opakovaných domluvách nespolupracuje. Zato bouchá do dveří a dožaduje se okamžitého propuštění. Ještě je však brzy, hladina alkoholu je příliš vysoká,“ popisuje Lukáš Černý.

A veselo je i na dalším pokoji. „Pána z Třebíče přivezli před půl hodinou, válel se na náměstí a teď kope a mlátí do dveří. Hlavně, aby se sám nezranil. Zde se musí počkat, až se unaví a zklidní. Bude to trvat přes hodinu, pak ulehne a spí,“ doplňuje Lukáš Černý.

Před osmou hodinou večer přivážejí policisté z Jaroměřice nad Rokytnou ženu, která se válela na louce. „Vedou ji z auta a za ní zůstávají mokré stopy. Dnes místy vydatně pršelo. Po zadání jména do databáze máme hned jasno. Paní (ročník 1992) je u nás pojedenácté a v dechu má 2, 63 promile. Jdeme napsat záznam o přijetí a soupis věcí, když v tom na obrazovce naskočí číslo záchytu – 1000,“ dodává Lukáš Černý.

Jedna noc na jihlavské záchytné stanici stojí čtyři tisíce korun. Více než polovina částek je ale nezaplacených. Ročně přijme zdejší stanice zhruba 1200 lidí.