Vážné pochybení při pádu ze žebříku. V Karviné dali místo volání záchranky vážně zraněného muže do kufru auta a vezli do nemocnice

KARVINSKO – K vážnému pochybení ze strany svědků nehody, při které spadl muž ze 7metrového žebříku, došlo  22. září na Karvinsku. Místo přivolání záchranky lidé přítomní nehodě zpanikařili, muže naložili sami do kufru auta a uháněli s ním do nejbližší nemocnice v Orlové. Muž byl přitom v život ohrožujícím stavu a za krátko pro něj přiletěl vrtulník.

Informaci o pacientovi po pádu z výšky, kterého v okamžiku telefonátu vezou automobilem do nemocnice v Orlové, převzali operátoři ZZS deset minut po patnácté hodině. „Tým záchranářů si pacienta převzal do pěti minut u vjezdu do orlovské nemocnice,“ popisuje překotnou událost mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Svědci nehody vypověděli, že muž měl spadnut ze žebříku z výšky okolo sedmi metrů. Pacient, kterého svědci naložili do zavazadlového prostoru auta, byl přitom podle záchranářů v přímém ohrožení života, měl zraněné končetiny, hlavu a jevily se u něj i známky poškození mozku.

Před vytažením z vozidla zajistili záchranáři pacientovi žilní vstup a podali mu léky tlumící bolest. Také mu nasadili krční límec. Po přeložení do ambulantního prostoru přítomné sanitky byl pacient uveden do umělého spánku, zaintubován a převeden na přístrojem řízené dýchání. Vrtulníkem byl pak ve vážném stavu transportován do ostravské Fakultní nemocnice.

Záchranáři zdůrazňují, že transport vážně zraněného, jako v tomto případě po pádu z výšky, rozhodně nepatří do správného postupu v rámci základní první pomoci.

„V pořádku je zavolat zdravotnickou záchrannou službu, která má vybavení pro potřebné zajištění pacienta. Bez odborného ošetření hrozí značné riziko zhoršení stavu pacienta, stejně tak je zde riziko, že neodborným zásahem se mu ještě více ublíží. Čas zde nehraje zásadní roli, záchranáři totiž k nehodám vyjedou okamžitě. V případě nejistoty lze vždy postupovat dle instrukcí operátorky linky tísňového volání,“ řekl k tématu závěrem Lukáš Humpl.