Jakub Sedláček: chci získat titul Mr. Olympia

Má velké cíle a letos zažil velké úspěchy – teprve osmnáctiletý sportovec ze Zlína překvapil na kulturistických soutěžích u nás i v zahraničí. Sbíral národní tituly a v kategorii nejmladších sportovců porážel zkušenější a déle trénující borce. Jakub Sedláček se před třemi lety vzhlédl v kulturistice a v budoucnu by chtěl získat stejný titul, jakým se pyšnil třeba Arnold Schwarzenegger nebo Ronnie Coleman. 

Jakému druhu kulturistiky se přesně věnujete? V čem je kulturistika specifická? 

Letošní sezonu jsem zkoušel více odvětví kulturistiky. V budoucnu bych chtěl ale soutěžit v kategorii classic physique a bodybuilding. V naturální kulturistice, které se věnuji, je zakázáno používat jakékoliv dopingové a povzbuzující látky a všechny soutěže jsou pod přísným dohledem dopingové kontroly.

Kdy jste s kulturistikou začal? Co vás k tomuto sportu přivedlo? 

Začal jsem chodit do posilovny a cvičit před třemi lety, ale přípravou na závody se zabývám prvním rokem. Ke sportu mě přivedl můj trenér Aleš Nevole, se kterým jsme se tehdy potkali ve fitku. Hned od začátku se mě ujal a perfektně mě na závody připravil.

Ve svých osmnácti letech máte za sebou řadu úspěchů – pochlubte se, co se vám letos povedlo? 

Podařilo se mi ukořistit rovnou tři národní tituly – tři první místa. Jsem držitelem titulu Mezinárodní mistr ČR v physique junior, na Slovensku jsem vyhrál soutěž Mezinárodní mistr SK v classic physique junior a Mezinárodní mistr SK v bodybuilding dorost.

Jak se tváří vaši soupeři na soutěžích, když je poráží mladší borec, který se na závodech objevil poprvé?

Někteří vypadali překvapeně až vyděšeně. Výrazy závodníků, kteří skončili za mnou, jsem ale viděl až na fotkách. Byli však i takoví, kteří mi vítězství přáli, a byl neskutečný zážitek stát na podiu vedle těch zkušenějších a bojovat o zlato.

Co vás čeká v nejbližší době? Jak vypadá vaše příprava na závody a kam byste to chtěl dotáhnout? Co je ten nejvyšší cíl? 

Teď po závodech jsem přešel do tzv. objemové fáze a příští rok bych se chtěl ukázal na mistrovství Evropy v ještě lepší formě než minule. Můj největší cíl je se v budoucnu dostat na Olympii a pokusit se vyhrát titul Mistr Olympia.

Jak často a kolik hodin trávíte v posilovně? 

Ve fitcentru to mám rád, trávím tam pět až šest dní v týdnu. Snažím se, aby moje tréninky trvaly hodinu, maximálně hodinu a půl. Vždy je lepší mít intenzivní hodinový trénink než dvě hodiny proklábosit ve fitku.

Jak vypadá váš jídelníček – jíte zdravě? Kolik času strávíte přípravou jídla? 

Snažím se jíst samozřejmě zdravě, jak to jen tréninková příprava dovoluje. Můj jídelníček se skládá hlavně z mléčných výrobků, masa, rýže nebo brambor a proteinu, ale postupně se během přípravy na závody mění. Příprava jídla mi denně zabere zhruba hodinku až dvě.

Věnujete se ještě i jiným sportům v rámci regenerace, relaxace? Baví vás jiné sporty, máte na ně čas? 

Dříve jsem hrával volejbal, ale s příchodem kulturistiky, která mě bavila víc, už na něj nezbyl čas.

Co je vaší hlavní motivací při sportu? Co byste doporučil mladým, kteří by chtěli taky začít s fitness? 

Moje hlavní motivace je neustále se zlepšovat. Každý den být lepší než ten předešlý, posouvat limity svého těla.

Pokud někdo začíná s fitness tak to nejlepší, co mu můžu poradit, je VYDRŽET. Nic není hned a většina lidí to vzdá už po pár měsících, protože na sobě nevidí žádné změny. Důležité je pro začátek najít si dobrého trenéra, který vám udělá tréninkový plán, jídelníček a ve všem vám poradí, abyste si nezničili zdraví. To je základ a pomůže vám ušetřit hrozně moc času a peněz, co byste vyhodili špatným přístupem.