Objevte Nový Hrádek u Lukova, je unikum. Prolnul s přírodou Podyjí

Poznejte dva skvosty Podyjí, zříceninu hradu Nový Hrádek a přírodovědecky nejhodnotnějších lokalitu moravského národního parku. Při návštěvě užasnete nad tím, jak se díky přírodě dochoval hradební systém, a také vás čeká jedinečná vyhlídka na údolí řeky Dyje. Víte o tom, že zde žije největší had České republiky, užovka stromová? 

Objevte u Lukova Nový Hrádek, je raritou

Pojďte s námi navštívit Nový Hrádek u Lukova a shlédnout unikátně dochovaný hradební systém staršího hradu a mladší trojpodlažní hrad, ze kterého se vám otevře úžasný výhled na údolí řeky Dyje. Hrad plášťového typu nechal vystavět ve 14. století bratr Karla IV., moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský, jako své lovecké sídlo. Dnes je Nový Hrádek zachovalou zříceninou s unikátním spojením historických hodnot a přírody Národního parku Podyjí.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Hradební systém Nového Hrádku u Lukova. Foto: Jiří Novotný
Hradební systém Nového Hrádku u Lukova. Foto: Jiří Novotný_empty

A proč tomu tak je? Krajina Podyjí se stala na dlouhou dobu pro návštěvníky nepřístupnou, a tím pádem se tak trochu na hradní zříceninu zapomnělo. Nezapomněla však na ní příroda, která svými procesy způsobila srůstání přírodních prvků se středověkou architekturou hradu. Vzniklá „srostlice“, zachovávající Novému Hrádku autentický vzhled starožitného sídla, je dnes mimořádně cenným krajinotvorným prvkem v prostředí přírodní, nejpřísněji chráněné zóny Národního parku Podyjí. Stavebně historické i přírodní hodnoty hradu jsou opravdu natolik mimořádné, že se Nový Hrádek zařadil mezi naše národní kulturní památky a patří mezi nejvýznamnější součást kulturního dědictví národa.

Výlet na Nový Hrádek potěší milovníky flory i fauny

Pozůstatky hradu Nový Hrádek si můžete prohlédnout sami se zapůjčeným textem. Prohlídky s průvodcem se konají v červenci a srpnu vždy v 11, 13 a 15 hodin.
Když přijedete na hrad, pamatujte na to, že se nachází v přírodní, nejhodnotnější a nejpřísněji chráněné zóně Národního parku Podyjí. Ta je domovem celé řady velmi vzácných rostlin a živočichů, a proto je nutné, abyste se v areálu chovali tiše. Pohybujte se jen po zřetelně vymezených plochách, nevstupujte za zábradlí a provazy z důvodu vlastní bezpečnosti, a také kvůli ochraně přírody. Dávejte si pozor, ať nevyplašíte našeho největšího hada, užovku stromovou, nebo netopýry, jimž sklepy slouží jako zimoviště. Na nádvoří můžete spatřit vzácnou rostlinu, diviznu nádhernou.

Projděte se Novým Hrádkem, zříceninou hradu u Lukova. Foto: Jiří Novotný
Projděte se Novým Hrádkem, zříceninou hradu u Lukova. Foto: Jiří Novotný

Jakou poutavou historií píše Nový Hrádek?

Hrad Nový Hrádek postavil ve 2. polovině 14. století moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský, a to na nejužším místě skalnaté šíje, asi 80 metrů nad hladinou Dyje. Využíval jej k příležitostným loveckým pobytům, Nejpozději od roku 1420 byl hrad držení rakouských Eitzingerů, kteří na protilehlém břehu Dyje vlastnili i důkladně opevněnou Kaju. Za nich došlo k zásadní přestavbě hradu.
V 16. století se na hradě vystřídalo v krátkých intervalech několik šlechtických rodů. Byli to pánové z Bačkovic a s nimi spříznění Kunštáti, Krajířové, Čertorejští, Dietrichsteinové, Berkové z Dubé a Streinové. V roce 1617 ho pak poprvé získali držitelé Vranova Althannové, kteří na několik staletí obě dominia spojili do jednoho celku. Za Scherfenbergů dolehly na Nový Hrádek hrůzy třicetileté války.
V roce 1799 se Nového Hrádku ujal nový dominus – polský hrabě Stanislav Mniszek. Ing. Adamu Zbyňku Leonovi Stadnickému, pravnukovi Stanislava Mniszka, byla za první pozemkové reformy ve dvacátých letech 20. století zřícenina zkonfiskována a pronajata Klubu českých turistů.
Počátkem padesátých let se hradní zřícenina ocitla ve velice přísně hlídaném, tzv. zakázaném pásmu, do něhož měli přístup jen vojáci Pohraniční stráže.
Dnes je Nový Hrádek je součástí klidového území Národního parku Podyjí, kde je příroda lidskými zásahy ovlivněná jen minimálně. Přírodní procesy zde probíhají samovolně, území je v poměrně vyváženém stavu.

Národní přírodní park Podyjí. Foto: Jiří Novotný
Národní přírodní park Podyjí. Foto: Jiří Novotný

Turistické informace

Aktuální otevírací dobu, cenu vstupného a další informace k návštěvě Nového Hrádku u Lukova najdete na webových stránkách hradu.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Znojmo
Obec: Lukov

Kontakt

Státní zámek Vranov nad Dyjí
s hradem Nový Hrádek u Lukova
Zámecká 93
671 03 Vranov nad Dyjí

tel.: +420 515 296 215
e-mail: novyhradek@npu.cz 
www.hrad-novyhradek.cz
www.zamek-vranov.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte Vranov nad Dyjí, čeká vás pozoruhodné městečko s pohádkovým zámkem, usazeným v romantické krajině prodchnuté historií.